IZGUBIO IZBORE PA 'PREDSJEDNIČKA' BISTA OSTALA KARTAŠIMA

FOTO: Bandićeva brončana glava osvanula na Jelačić-placu

Na Trgu bana Jelačića otkrili smo spomen-bistu koja bi lako mogla ući u rubriku ‘Vjerovali ili ne’
 Bernard Čović/CROPIX

ZAGREB - Ban Josip Jelačić nije jedini čiji kip stoji na glavnom zagrebačkom trgu - ondje se odnedavno može vidjeti i bista Milana Bandića!

Spomenik živome zagrebačkom gradonačelniku, koji je javnost dosad vidjela samo na fotografijama što su prije godinu dana procurile iz ljevaonice u kojoj se bista radila, izložen je u Belot klubu Velebit u dvorišnoj zgradi na adresi Trg bana Jelačića 15.

Prema uzoru na Tita

- Htio sam tu bistu darovati Bandiću u slučaju da postane predsjednik, ali kako je izgubio na izborima, plan se promijenio pa sada bista stoji ovdje - kaže predsjednik kluba Josip Braco Pill, koji je bistu naručio od akademskog kipara Tomislava Kršnjavoga. Prema Pillovim riječima, njih su dvojica zajedno platili izlijevanje biste od bronce.

- Pa Bandić je moj prijatelj. Ja mogu, iz štosa, naručiti od kipara da mi izradi i vašu bistu - kaže Braco Pill, pravdajući se zašto je dao izraditi bistu živog čovjeka. Pill kaže da Bandić nije znao da mu izrađuju bistu kao maršalu Titu, čije su biste bile obavezan dekor gotovo svih javnih institucija u bivšoj Jugoslaviji. - Ali, nakon što je napravljena, vidio je bistu i sviđa mu se - dodaje Pill.

Na ulaznim vratima u kartaški klub stoji i nekoliko Bandićevih plakata iz predsjedničke kampanje, samo što je Pill prelijepio dio plakata na kojem je pisalo “hrvatski predsjednik” pa tako sada piše: Milan Bandić - vizionar; Milan Bandić - 365 puta bolji; Milan Bandić - ostalo nije važno...

Česti gost

Belot klub Velebit upravo u mandatu gradonačelnika Bandića dobio je od Poglavarstva gradski prostor površine 183 kvadrata na Trgu bana Jelačića 15. Na osobni prijedlog gradonačelnika 2008. predsjedniku kluba Pillu dodijeljena je i Medalja grada Zagreba.

U dvorištu na adresi Trg bana Jelačića 15 nalazi se i nekad omiljeni Bandićev kafić za prvu jutarnju kavu.

Iako u kafić Kavalir više ne zalazi, ondje je godinama bio svakodnevni gost i prije i nakon što je postao gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 05:13