GLAVATI ILI DOBRI?

FOTO: Beba dupin ozlijeđena je i izgubljena u Parku prirode Telašćica

 Uprava parka Telašćica / CROPIX

Ozlijeđeni mladunac dupina primjećen je u Javnoj Ustanovi "Park prirode Telašćica“, u prolazu Vela Proversa unutar akvatorija PP "Telašćice“. Nadzornoj službi informaciju je dojavio Duje Šešelja iz restorana More, a po dojavi ravnatelj Ustanove Božo Puhov kontaktirao je prof. dr. Hrvaja Gomerčića u Veterinarskom institutu u Zagrebu kako bi znali daljnji postupak s pronađenom jedinkom.

Profesor Gomerčić je naveo kako bi se dupina trebalo što manje uznemiravati. Ravnatelj Ustanove isplovio je na more, te uspio fotografirati dupina. Temeljem fotografija utvrđeno je da mladi dupin ima ozljedu na gornjoj strani repa. Fotografije su poslane profesoru Gomerčiću.

Na osnovu fotografija prof. Gomerčić je naveo kako se radi o rijetkom i neobičnom nalazu, te da ne može sa sigurnošću tvrditi da li se radi o novorođenčetu rijetke vrste u Jadranu glavatom dupinu (Grampus griseus) ili o mladoj jedinki dobrog dupina (Tursiops truncatus) s prirođenim malformacijama.

Također je naveo da jedinka vjerojatno neće preživjeti i da bi bilo dobro pratiti njeno kretanje, te da će na Dugi otok ovih dana doći suradnik dr. Tomislav Gomerčić kako bi pomogao u rješavanju slučaja. Zadnje informacije tvrde da je dupin izašao iz prolaza Vela Proversa i da se kretao prema Srednjem kanalu. Stručna suradnica Milena Ramov kontaktirala je Radio Zadar, te je izravnim uključenjem u eter obavijestila javnost o ovom neobičnom nalazu. Također smo kontaktirali tisak i resorno Ministarstvo.

- Dupin se posljednja dva dana kretao unutar akvatorija PP Telašćica, pretpostavlja se da je do sada izašao izvan akvatorija Parka prirode i da se kreće unutar Srednjeg kanala ili žutskog kanala. Ovim putem isto tako molimo sve one koji imaju bilo kakvu informaciju ili su vidjeli bilo kakvu malu jedinku dupina oko 1,2 – 1,3 metra dugu, da nas kontaktiraju na brojeve telefona: 023 377 096 ili 023 377 395. Isto tako mogu javiti i nadzornoj službi na broj mobitela: 098 467 988 - poručili su iz Parka prirode Telašćica. (M.K.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:24