'TO U ŽIVOTU NISAM VIDIO'

FOTO Biograd pogodila strahovita tuča - 'derala' je 45 minuta, a magistralu je čistila RALICA!

Zadar, 200412.Na sirem Biogradskom podrucju danas u jutarnjim satima pala je velika tuca sto je prouzrocilo velike stete na poljuprivrednim usjevima.Foto: Andrija Lucic / Cropix
 Andrija Lučić / Cropix

Biograd je u petak oko 10 sati pogodila strahovita tuča - više od pola sata na širem biogradskom području i dijelu vranskog bazena padale su ledene kugle veličine višnje maraske, a najveće štete zabilježene su u Jankolovici poviše Biograda, u poljoprivrednom poduzeću gdje su potpuno uništeni nasadi povrća i pšenice, dok je Jadransku magistralu od nanosa leda morala čistiti - ralica.

- Štete imamo na tek posađenom kupusu na 10 hektara, na isto toliko posijane mrkve, te na 250 hektara pšenice, ječma i lucerke. Te smo kulture uglavnom osigurali protiv tuče, a površine koje su uništene morat ćemo zaorati i ponovno zasaditi. Teško je još uvijek procijeniti vrijednost zasađenih kultura, to ćemo učiniti idućih dana - izjavio je voditelj tehničkog i stručnog sektora Vrane dipl. ing. Milivoj Milat.

Na magistrali kod motela poviše Biograda, u trenutku tuče zatekao se u automobilu Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci.

- Tuča je toliko padala da je promet stao sa svih strana. Ja to u životu nisam vidio: 45 minuta derala je bez prestanka. Toliko je bubnjala po vozilu da sam mislio da će vjetrobransko staklo prsnuti. Na tlu je napalo od 20 do 25 centimetara leda, kod brisača je bilo 4 prsta leda... Temperatura je bila oko 12 stupnjeva, a kad je počelo padati za nekoliko minuta spustila se na 5 stupnjeva. Nakon što sam uspio krenuti s vozilom po klizavoj cesti, od Crvene luke sve je bilo suho - ispričao je svoje dojmove Baradić.

Gradonačelnik Biograda Ivan Knez ističe kako unatoč jakoj tuči nije bilo šteta na kućama i vozilima, ali se mogu očekivati na poljoprivrednim kulturama:

- Osnovali smo povjerenstvo koje će idućih dana provjeriti stanje na terenu, tako da još ne znamo hoćemo li zatražiti proglašenje elementarne nepogode. Čak i da se proglasi, male su naknade i neće puno pomoći. Jedino oni koji su osigurali svoje nasade moći će dobiti značajniju odštetu od osiguravajućih kuća - rekao je gradonečelnik, dodajući kako vodoopskrbi te padaline neće puno pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:45