OSTVAREN PRVI DIO PLANA

FOTO: BITKA S LEDOM NA DUNAVU Mađarski ledolomac probio barijeru, vodostaj i dalje u porastu

 Emica Elveđi / CROPIX

Mađarski ledolomac broj 11 uspio je u četvrtak nešto prije podneva probiti ledenu barijeru na Dunavu kod sela Borovo, čime je ostvaren prvi dio plana njihova rada na oslobađanju velike rijeke od ledenog okova.

U isto vrijeme posada ledolomca broj 6 povremenim radom sprječava zatvaranje stvorenog koridora uzvodno, nedaleko od tzv. daljske krivine. Nakon što je probio ledostaj kod Borova, ledolomac broj 11 produžio je prema Vukovaru gdje posada treba obaviti potrebnu proceduru prijave broda u drugu državu i luku te opskrbiti dodatnim zalihama hrane i goriva kako bi u petak ujutro nastavili s uzvodnim lomljenjem leda.

Inače, na tom području uskoro će se naći čak četiri mađarska ledolomca, a budući da je Srbija od Mađarske zatražila pomoć na lomljenju ledenih barijera izvan sektora Dunav. No, da bi se dodatna dva mađarska ledolomca probila do Srbije, moraju proći dunavskom rutom koju već tri dana probijaju njihovi kolege.

Prema izvješću Hrvatskih voda trenutačna razina vodostaja ne ugrožava ljude ni njihovu imovinu, gospodarske objekte niti materijalna dobra jer je jutros vodostaj bio +414 cm na vodomjeru Dalj što je 86 cm niže od vodostaja na kojem se uspostavlja pripremno stanje obrane od poplava na ovoj dionici. Ovaj vodostaj je za 14 cm viši od jučerašnjeg što znači da je vodostaj na ovom vodomjeru od jučer u laganom porastu.

Kad je riječ o stanju leda „prema posljednjem izvješću mađarskih stručnjaka na Dunavu u Mađarskoj je ledohod do 20%, a prema informaciji srbijanske strane uz uočen ledostaj uzvodno od sela Borovo i nizvodno od sela Borovo postoji ledohod od 10%.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:22