KONCESIJA NA 99 GODINA

FOTO BIZNIS plan CRKVE: Dobili zemljište od Vlade za Sveučilište pa ga sad dali za trgovački centar!

Dio zemljišta dali smo u najam da si olakšamo otplatu kredita od 10 milijuna eura, kažu u Crkvi

ZAGREB - Zagrebačka nadbiskupija dala je u najam na 99 godina 6500 četvornih metara zemljišta u blizini Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Ilici gdje privatni investitori planiraju podići poslovni kompleks od tridesetak tisuća četvornih metara. O visini najma, a ni o cijeni projekta investitori za sada još ne žele govoriti.

Skupi kredit

Projekt predvodi tvrtka Ilica Centar d.o.o u kojoj je jedan od direktora Rikard Fuchs, sin bivšeg HDZ-ovog ministra Radovana Fuchsa, a drugi direktor je iz tvrtke Stipić Grupa d.o.o., koja je jedan od investitora.

Zagrebačka nadbiskupija dala im je koncesiju na dio zemljišta koje se ukupno rasprostire na 25.000 četvornih metara, a gdje je ranije bila vojarna Kralj Tomislav. Temeljem sporazuma o darivanju između Vlade i Zagrebačke nadbiskupije, zemljište je 20. rujna 2006. preuzela Crkva kako bi na njemu izgradila Sveučilište.

Za potrebe sveučilišta nadbskupija je, doznajemo u crkvenim krugovima, podigla kredit od 10 milijuna eura, pa svaki mjesec otplaćuju rate kredita.

- Zato smo dio zemljišta dali u najam kako bi si olakšali isplatu tog kredita - doznajemo iz crkvenih krugova.

Službenu izjavu jučer u Zagrebačkoj nadbiskupiji nismo uspjeli dobiti jer je bio blagdan Svetog Josipa, pa nitko nije bio dostupan.

Projekt u začetku

Privatni investitori na zemljištu, doznajemo, planiraju podići poslovni kompleks čija bi gradanja trebala početi ovo ljeto. Investitori planiraju da bi projekt trebao biti gotov do proljeća 2014. godine, ali to će, naravno, ovisiti o tržištu te koliko će se brzo prostori davati u najam.

Projekt predvodi tvrtka nazvana Ilica Centar d.o.o., a jedan do suvlansika je Stipić Grupa. Razgovarali smo jučer isprva s Fuchsom mlađim, koji nas je uputio na kolegu Svena Müllera.

On je objasnio da je projekt još u začetku, ali da sve zasad ide po planu.

- Jedan od investitora je Stipić Grupa, a o drugima zasad ne bi govorili jer je projekt tek u početnoj fazi, pa je prerano govoriti o tome tko će se sve uključiti - kazao je direktor Müller.

Tajnovit je bio što se tiče ostalih partnera na projektu.

- Centar Ilica nositelj je projekta, dok su ostali uglavnom strani partneri, investitori - kazao je Müller. Za zemljište su, kaže, doznali jer već godinama surađuju s Crkvom, a i djeluju u tom biznisu.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:55