BOZANIĆ NA MIROGOJU

FOTO Blagdan svih svetih: Prisjećanje na pokojnike uz molitvu, svijeće i cvijeće

ZET uveo posebne linije kako bi građani bez problema stigli na poslijednje počivalište svojim najmilijih
 Srećko Niketić / CROPIX

ZAGREB - Misnim slavljima diljem Hrvatske danas, 1. studenoga, u crkvama će se obilježiti spomen na svete mučenike, blagdan Svih svetih, a 2. studenoga, na spomendan mrtvih Dušni dan, građani će se prisjetiti svojih pokojnika, polažući cvijeće i paleći svijeće na njihove grobove.

Pogledajte kakva će biti regulacija prometa u Zagrebu na blagdan Svih svetih

Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, danas u 16 sati predvodit će tradicionalno svečano euharistijsko slavlje u crkvi Krista Kralja na Mirogoju, a nakon mise će kod Središnjeg križa predvoditi blagoslovnu molitvu.

Mise će se služiti i u mnogim drugim nadbiskupijama, biskupijama i župama. Svetkovina Svih svetih u kršćanskoj tradiciji slavi se od 4. stoljeća, a prema odluci pape Grgura IV. iz 835. godine taj se blagdan u cijeloj Crkvi slavi 1. studenoga.

Spomendan mrtvih, odnosno Dušni dan, nastao je inicijativom sveca, benediktinskog opata iz Clunyja, svetog Odilona i slavi se 2. studenoga. Obilježava se od početka XI. stoljeća, a ubrzo se proširio među narodima.

Po kršćanskoj tradiciji, koju su prihvatili i mnogi nekršćani, ta dva dana u godini vjernici se posebno sjećaju i u duhu povezuju sa svojim pokojnicima, a time jačaju i svoju vjeru u zagrobni život i Božju nagradu.

Pod izrazom 'svi sveti' ne misli se samo na osobe koje su službeno proglašene svetima, već blagdan podsjeća i na sve one koji nisu stavljeni na oltar ili u kalendar, a ostvarili su velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

Crkva je od svojih početaka njegovala spomen na mrtve, o čemu svjedoče natpisi u katakombama i spominjanje pokojnika u misama od samih početaka kršćanstva, pritom se pozivajući na riječi Druge knjige Makabejaca iz Staroga zavjeta: "Sveta je i spasonosna misao moliti za pokojne da im se oproste grijesi".

U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina, a u Hrvatskoj su i neradni dan.

U prigodi Dana Svih svetih i Dušnog dana, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko položit će zajedničke vijence predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade RH, uz pridruženo izaslanstvo Oružanih snaga Republike Hrvatske i pridruženo izaslanstvo Udruga branitelja na Gradskom groblju Mirogoj - kod Spomenika Glas hrvatske žrtve – Zid boli, Grobnice narodnih heroja, grob Ivice Račana; grob Borisa Šprema; kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grob dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika, kod Središnjeg križa Gradskog groblja Mirogoj, te na Krematoriju Mirogoj - Zajednička grobnica za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

U povodu Dana mrtvih i dana Svih svetih izaslanstva političkih stranaka obići će groblje Mirogoj i položiti vijence te zapaliti svijeće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. veljača 2024 22:26