POČINJE SUĐENJE ZA LIKVIDACIJE U DUGOJ RESI

FOTO: BOLJKOVAC 'Nisam ja! Nemaju argumenata da me osude i ne bojim se zatvora'

Državno odvjetništvo Boljkovca tereti da je kao šef kotarske OZNA-e zapovijedio smaknuće 21 civila s područja Duge Rese u vrijeme poraća 1945. godine zbog optužbi da su surađivali s ustaškim vlastima
 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - Nisam je, i to nema nikakve veze sa mnom. To jednostavno nije mogla raditi kotarska policija, u bazi i logoru je tada bila okružna policija. Ustaše, one sa slovom "U", tada je kupila logorska ekipa, a druge, organizatore ustaškog pokreta kupila je okružna OZNA, ne kotarska jer za to nije imala nadležnost.

Zatvora se ne bojim, a hoće li me osuditi je diskrecijsko pravo Suda. Argumenata za tako nešto nemaju.

Osim toga, u vrijeme kada se to događalo je sam bio u bolnici jer sam imao teško trovanje - komentirao je Joža Boljkovac početak suđenja u veljači na Županijskom sudu u Zagrebu, gdje će se braniti od optužbi Državnog odvjetništva koje ga tereti da je kao šef kotarske OZNA-e zapovijedio smaknuće 21 civila s područja Duge Rese u vrijeme poraća 1945. godine zbog optužbi da su surađivali s ustaškim vlastima.

Posmrtni ostaci 20 osoba pronađeni su u šumi Curak-Vidanka, a identificirano je samo šest osoba. Jedan muškarac, koji se bio usprotivio uhićenju, bio je ubijen kod dugoreške željezničke stanice.

Boljkovac je prvi puta zbog tih navodnih zločina bio uhićen prije dvije godine te je bio pritvoren, ali je Ustavni sud ukinuo odluku o pokretanju istrage zbog proceduralnih razloga i ubrzo je pušten.

Nova istraga pokrenuta je u siječnju prošle godine, a u rujnu je rezultirala podizanjem optužnice po kojoj će mu se sada i suditi.

Boljkovac, iako narušena zdravlja i uz pomoć dvije štake, ipak je došao na otkrivanje spomen kosturnice u Gornjoj Trebinji, gdje je pozdravljen snažnim pljeskom.

Spomen kosturnica posvećene je žrtvama ustaškog režima iz 1942. godine, kada su fašisti ubili 205 mještana okolnih sela, njih 205 (Uglavnom Srba i Roma te jednog Rusa - pravoslavnog svećenika), a potom ih zakopali u šumama Domačaj lug i Lipljansko mlađe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 05:04