LUKSUZ NA 11.000 KVADRATA

FOTO Bozanić o izgradnji luksuzne zgrade HBK: Dugoročno je skromnije ono što je skuplje

ZAGREB - Nova zgrada Hrvatske biskupske konferencije na zagrebačkom Ksaveru predstavljena je danas javnosti i medijima. Zdanje vrijedno oko 16,5 milijuna eura prostire se na oko 11.000 kvadrata, što znači da je cijena gradnje iznosila oko 1.500 eura po kvadratnom metru.

Obraćajući se novinarima, kardinal Josip Bozanić rekao je da ništa od toga nisu platili hrvatski porezni obveznici.

- Nijedna hrvatska biskupija nije sudjelovala u donacijama za gradnju. Novac je prikupljen trajnim donacijama od talijanskih, njemačkih, austrijskih, američkih, i ostalih europskih biskupija - rekao je Bozanić.

Osim toga, napomenuo je da je gradnja Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu stajala gotovo 3.900 eura po kvadratu, a sve je plaćeno iz proračuna, za razliku od zgrade HBK.

- Izgradnja zgrade HBK prehranila je brojne obitelji u vrijeme krize, jer je na poslovima radilo oko 2000 ljudi - kaže Bozanić.

Potreba za izgradnjom nove zgrade objašnjena je činjenicom da su dosadašnji prostori Hrvatske biskupske konferencije bili dislocirani u nekoliko zgrada za koje se plaćala najamnina, što je 'bilo skuplje od gradnje nove zgrade'.

No, vrlo je skupa bila i gradnja nove zgrade, a kao razlog tome Bozanić je naveo vrlo skupu tehnologiju, uključujući izuzetno vrijedan sustav grijanja i hlađenja, koji je dugoročno 'više isplativ'.

- Dugoročno je skromnije ono što je skuplje - poručio je kardinal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:23