BRANE ZLATNI RAT

FOTO Bračani: Ne damo našu šumicu, ne damo našu borovinu!

Ne želimo Zrće u Bolu, Zlatni rat nije Zrće, nego zaštićeni krajobraz, biser hrvatskog turizma. Sve dosadašnje općinske vlasti smatrale su da na Zlatnom ratu nema mjesta noćnom životu

BRAČ - U borovini svjetski poznate plaže Zlatni rat na Braču tvrtka Varadero 2 planira otvoriti noćni klub na otvorenome, što je Boljane diglo na noge jer strahuju da će se zbog toga rušiti stabla te da bi noćni život tik do plaže mogao zauvijek devastirati taj veličanstveni simbol hrvatskog turizma.

Želimo park prirode

Najviše se boje požara koji bi mogao izazvati samo jedan nemarno bačen opušak.

- Znate i sami kako lako gori borovina! Ne želimo Zrće u Bolu, Zlatni rat nije Zrće, nego zaštićeni krajobraz, biser hrvatskog turizma. Sve dosadašnje općinske vlasti bile su jedinstvene u mišljenju da na Zlatnom ratu nema mjesta noćnom životu. Želimo da se Zlatni rat s Vidovom gorom i pustinjom Blaca proglasi parkom prirode, zato tražimo hitno poništenje ugovora koji dopušta korištenje plaže Zlatni rat kao diskoteke - izjavila je Ana Marija Botteri Peruzović iz Udruge za bolji Bol.

Stavove Udruge podržava i načelnik općine Tihomir Marinković (SDP).

- Sve je to politička hajka - uvjeren je Tomislav Marčić, direktor komunalne tvrtke Grabov rat koja je sklopila ugovor o najmu dijela borove šume na punti Šumice s tvrtkom Varadero 2.

320.000 kuna godišnje

Naime, situacija u Bolu donekle je slična onoj u Zagrebu, načelniku je velik dio ovlasti oduzelo Općinsko vijeće u kojem HDZ ima većinu, pa oni upravljaju gradskim tvrtkama. Prije nego što je u travnju 2010. godine postao direktorom, Marčić se, kao nezavisni vijećnik, priklonio HDZ-u u bolskom vijeću.

- Poduzeće Grabov rat je u gubicima i zato smo odlučili iznajmiti dio terena za 320 tisuća kuna godišnje. Tu se ništa neće graditi, montirat će se drveni šank od 12 kvadrata i štekat od 300 kvadrata. Od dijela najamnine, koju ju je unaprijed platio Ivan Ivančić, vlasnik Varadera 2, isplatili smo plaće zaposlenima - objašnjava direktor Marčić i dodaje da na Zlatnom ratu neće biti noćni klub, nego “after beach party” klub, koji će raditi do 22 sata. Tumači da njegov “komunalac” gomila dugovanja uvelike i zbog visoke koncesijske naknade od 1,1 milijun kuna godišnje.

Sniziti naknadu

- Protivimo se konceptu Zlatnog rata kao zlatne koke - odlučna je Botteri Peruzović iz Udruge za bolji Bol, koja se također zalaže za snižavanje koncesijske naknade koju Grabov rat plaća Županiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:13