NARODNA REVOLUCIJA

FOTO: BUNA PROTIV TAJNOG PREBROJAVANJA GLASOVA Omišani spriječili puč u režiji HDZ-a i Gradskog izbornog povjerenstva

Stotine Omišana prosvjedovalo je zbog prebrojavanja glasova
 CROPIX

Sramotan pokušaj preuzimanja vlasti, pravi puč u režiji lokalnih HDZ-ovaca i Gradskog izbornog povjerenstva, spriječili su u utorak građani Omiša, javlja Slobodna Dalmacija.

Njih više od pet stotina, u samo desetak minuta, skupilo se ispred zgrade u kojoj je oko 19 sati počelo ponovno - i to tajno! - prebrojavanje glasova, te su glasnim povicima 'lopovi, lopovi' i jasnom porukom kako su 'spremni na sve' ukoliko ljudi odani bivšemu gradonačelniku Ivanu Škaričiću uspiju u preokretanju izbornog rezultata, doprinijeli da na koncu iz Zagreba, sa samog vrha Državnog izbornog povjerenstva, dođe depeša da se farsa na ušću Cetine prekine.

Brojanje glasova počelo je bez znanja izbornoga pobjednika i legitimnoga omiškoga gradonačelnika Ivana Kovačića, koji je oko 18 sati obaviješten da se u zgradu bivše općine unose čudne vreće, a prekinuto je tek nakon što je Branko Hrvatin, predsjednik DIP-a, osobno nazvao kolege iz Županijskog izbornog povjerenstva i zapovjedio im da se počnu ponašati u skladu sa zakonom.

U čitavoj priči najspornije je bilo ponašanje Borisa Mimice, predsjednika Gradskog izbornog povjerenstva, ali i predsjednika Općinskoga suda, te člana HDZ-a, koji je dva dana nakon okončanja drugog izbornog kruga dopustio ponovno prebrojavanja glasova, odnosno svih 7858 listića, iako u zakonu, što nam je potvrđeno i u Ministarstvu uprave, jasno stoji kako se prebrojavati, ukoliko su zapisnici s izbornih mjesta verificirani bez uloženih prigovora, mogu samo nevažeći listići. U omiškome slučaju njih 112.

Mimica je, dakle, udovoljio Škaričićevu zahtjevu, iako nitko od njegovih promatrača ni na jednom od 39 biračkih mjesta nije stavio primjedbu u zapisnik.

- Sramota! Nikoga nisu obavijestili da će ponovno brojati glasove, a ja sam sasvim slučajno saznao što se događa, te sam u Gradsko izborno povjerenstvo poslao našu pravnicu koja je tamo došla doslovno u zadnji čas - kazivao nam je vidno uznemireni gradonačelnik Kovačić, koji je ispred Škaričića slavio sa samo 72 glasa prednosti.

Sudac Mimica nam je oko 20.30 sati potvrdio da je u tijeku ponovno brojanje glasova, a pokušao nas je i uvjeriti kako su listići nakon zaključenja izbora bili na sigurnom.

Na pitanje kako je moguće da je na službenom gradskom portalu tijekom utorka objavljeno priopćenje s njegovim potpisom u kojemu jasno stoji da je Ivan Kovačić pobjednik izbora, da bi istu večer počelo novo brojenje glasova, nije imao odgovor.

- Ništa se neće promijeniti, što ima veze da se glasovi ponovno broje, rezultat će ostati isti - odgovorio nam je Mimica svjestan kako mu se ispred prozora skupila bijesna gomila i kako bi rabota koju je dopustio mogla nezgodno završiti.

Zanimljiva je u svemu bila uloga i Županijskog izbornog povjerenstva, pa je tako ŽIP, navodno, prvo dopustio brojanje svih listića, da bi naknadno, na Hrvatinovu intervenciju, došlo do obrata i promjene mišljenja, pa je i Škaričićev poraz, odnosno silazak s vlasti nakon osamnaestogodišnje vladavine, službeno potvrđen.

U Kovačićevu stožeru tvrde kako na ovome neće ostati, još sinoć su uložili žalbu, a tražit će i da odgovorni za pokušaj puča snose sankcije.

- Nisam znao da je Škaričiću toliko stalo da ostane na vlasti. Ova mu farsa stvarno nije trebala, mogao mi je fino još u nedjelju navečer reći koliko mu je teško što mora odstupiti i ja bih mu prepustio vlast - sarkastično je govorio Kovačić, dok su iza njegovih leđa policajci do kasnih sati osiguravali izlaz na kojemu se trebao pojaviti sudac Boris Mimica, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 16:33