NE ŽELE ANTENU

FOTO: BUNA U VODNJANU ZBOG BAZNE STANICE NA ZGRADI POŠTE Organizirana i peticija, građani negoduju zbog zračenja, u HT-u uzvraćaju: 'Opasnosti nema'

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Već neko vrijeme žitelji u centru Vodnjana u Istri vode bitku protiv nove bazne stanice za 5G mrežu na zgradi pošte.

Ta je bazna stanica postavljena na mjestu stare koja je tamo bila godinama radi poboljšanja usluge Hrvatskog telekoma, ali bila je okidač Vodnjancima da dignu pobunu i prosvjeduju jer sa svojih terasa ne žele gledati antenu, a i boje se zračenja.

Oko 150 mještana potpisalo je peticiju za uklanjanje te bazne stanice te zatražilo dodatna mjerenja. Ono što ih posebno muči je činjenica da su nakon instalacije nove bazne stanice na jednom mjernom mjestu izmjerene veće vrijednosti nego na zadnjem mjerenju te smatraju da je to zračenje veće na katovima zgrada nego na tlu.

- Mjerenja koja su provedena 31. srpnja od strane Centra za mjerenja u okolišu pokazala su da najviša izmjerena vrijednost elektromagnetskog polja iznosi 4,04 V/m koja predstavlja 8 puta veću vrijednost elektromagnetskog polja u odnosu na vrijednost elektromagnetskog polja izmjerena prije godinu dana koja je iznosila 0,519 V/m. Također smatramo da su najnovija mjerenja izvršena suprotno članku 32. Pravilnika o zaštiti od elektromagnetskih polja, što predstavlja povredu propisa donesenog na temelju Zakona o zaštiti od neionizirajućeg zračenja, navodi Oriano Vitasović koji predstavlja 150 zabrinutih Vodnjanaca okupljenih u Društvu zdravo naselje - Građanska organizacija Calnova. Dodaje da se osjećaju izigranim od cijelog sustava jer ne uspijevaju dobiti zatraženu dokumentaciju te odgovore na naše zahtjeve i prijave od strane nadležnih institucija.

Vodnjan, 250918.
Gradjani zele izmjestiti mobitel antenu koja je postavljena na zgradij poste u centru Vodnjana u Trgovackoj 33.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX
Vodnjan

- Uzimajući u obzir također da se najkritičnije točke na kojima se očekuju najviše razine zračenja nalaze na najvišim etažama objekata koji su najbliži izvoru zračenja u smjerovima zračenja (panela), uzimajući u obzir činjenicu da mjeritelji nikada nisu izmjerili razinu elektromagnetskog polja na našim najvišim etažama u smjerovima zračenja (panela) predmetne bazne postaje, logično proizlazi da je učinjen nedopustiv i skandalozan propust u sustavu provođenja mjera zaštite od nejonizirajućeg zračenja jer smo mi građani i naša djeca koji živimo na najvišim etažama u neposrednoj blizini bazne postaje godinama izloženi neutvrđenim razinama neionizirajućeg zračenja. Ako se bazna postaja nalazi na autocesti, logično je da se mjerenja moraju provesti na podu, ali ako se bazna postaja nalazi unutar gusto naseljenog područja, mjerenja se moraju provesti na najvišim etažama objekata koji su najbliži izvoru zračenja jer te točke predstavljaju točke gdje se očekuju najviše razine zračenja a mjeritelji to dobro znaju jer su nam neslužbeno potvrdili da smo pravilno zaključili ali da je njima neugodno kucati ljudima na vrata kako bi proveli mjerenja na najkritičnijim točkama prema Pravilniku. Jednostavno skandalozno i nedopustivo, ističe Vitasović.

Vodnjan, 250918.
Gradjani zele izmjestiti mobitel antenu koja je postavljena na zgradij poste u centru Vodnjana u Trgovackoj 33.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

Vodnjanski gradonačelnik Klaudio Vitasović obećao im je da će nakon ljeta zatražiti od Hrvatskog telekoma da razmisle o novoj lokaciji te da se izvrše nova mjerenja.

- Osim što je Grad Vodnjan u svojim dopisima upućenim Hrvatskom telekomu d.d. zatražio da se hitno dostave službeni rezultati mjerenja izloženosti elektromagnetskom polju izvršenog od strane nezavisne institucije, Grad je od Hrvatskog telekoma d.d. svojim zahtjevom zatražio da se sagledaju sve mogućnosti izmicanja odašiljača HT-a sa predmetne lokacije na novu lokaciju. U službenom odgovoru HT se je očitovao da su sva mjerenja i rezultati mjerenja sukladni svim zakonskim propisima i regulativama što uistinu i potvrđuju službena mjerenja parametra visokofrekvencijskih elektromagnetskih polja izvršena od strane Centra za mjerenja u okolišu d.o.o. koja smo isto tako zaprimili. Taj odgovor i elaborat izvršenih mjerenja dostavili smo Društvu zdravo naselje – Građanska organizacija Calnova, kazao je vodnjanski gradonačelnik. Dodao je kako su zatražili da se sagledaju sve mogućnosti izmicanja postojeće bazne postaje, ali da još nisu zaprimili službeni prijedlog HT-a kojim bi se predložile potencijalne lokacije nove bazne postaje.

Vodnjan, 250918.
Gradjani zele izmjestiti mobitel antenu koja je postavljena na zgradij poste u centru Vodnjana u Trgovackoj 33.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

- Po primitku službenog prijedloga HT-a zatražit ćemo organiziranje zajedničkog sastanka na koji bi pozvali predstavnike Društva zdravog naselja – Građanska organizacija Calnova te ovlaštene predstavnike Hrvatskog telekoma d.d., a sve u cilju pronalaska najadekvatnijeg rješenja nastale problematike koje svakako mora biti u skladu i sukladno svim zakonskim propisima i regulativama koje se odnose na konkretan predmet, kazao je vodnjanski gradonačelnik.

Hrvatski telekom pak nije odgovorio hoće li izmjestiti baznu stanicu, tek je ponovio da zadnja mjerenja ne premašuju zakonski predviđene granične vrijednosti.

Vodnjan, 250918.
Gradjani zele izmjestiti mobitel antenu koja je postavljena na zgradij poste u centru Vodnjana u Trgovackoj 33.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

- Pri svim dosadašnjim mjerenjima u okolini predmetne bazne postaje u Vodnjanu, provedenim i na staroj i na novoj telekomunikacijskoj opremi, najviše izmjerene razine elektromagnetskih polja višestruko ispod zakonom dozvoljenih vrijednosti. Opasnost od zračenja prema trenutno dostupnim znanstvenim istraživanjima ne postoji, kažu u Hrvatskom Telekomu. Dodaju i da su sve bazne postaje njihovih mobilnih mreža razvijene, testirane i puštene u rad u skladu s međunarodnim standardima i zahtjevima.

Vodnjan, 250918.
Gradjani zele izmjestiti mobitel antenu koja je postavljena na zgradij poste u centru Vodnjana u Trgovackoj 33.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / CROPIX

- Hrvatski Telekom od proizvođača opreme dobiva certifikate koji pokazuju da bazne postaje ispunjavaju sigurnosne zahtjeve ICNIRP-a te odgovaraju nizu standarda za sigurnost proizvoda i elektromagnetsku kompatibilnost te općim tehničkim propisima. Nadalje, svake godine se na području cijele Hrvatske provodi preko tisuću neovisnih mjerenja razina elektromagnetskih polja u okolini baznih postaja mobilnih mreža Hrvatskog Telekoma, a rezultati se dostavljaju Ministarstvu zdravstva. Sve bazne postaje u mobilnim mrežama HT-a posjeduju rješenje za uporabu koje izdaje Ministarstvo zdravstva. Navedena mjerenja razina elektromagnetskih polja provode se kontinuirano već dugi niz godina, a svi dosadašnji rezultati pokazuju da su izmjerene vrijednosti daleko niže od propisanih graničnih razina. Kako hrvatski Pravilnik o zaštiti od elektromagnetskih polja propisuje znatno strože granice u odnosu na preporuku ICNIRP-a i direktivu Europske unije, a izvršena mjerenja pokazuju vrlo niske razine elektromagnetskih polja, to potvrđuje da je okolina baznih postaja Hrvatskog Telekoma sigurna za boravak cjelokupnog stanovništva, zaključuju u HT-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:58