ISKOČIO VLAK

FOTO: DETALJI ŽELJEZNIČKE NESREĆE ISPRED ULASKA U KOLODVOR U KRIŽEVCIMA Mladi strojovođa (25) zbog guste magle završio na krivom kolosijeku?

U željezničkoj nesreći nije bilo ozlijeđenih te su putnici autobusima prebačeni do krajnjeg odredišta, Koprivnice
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Pospane putnike u vlaku iz Zagreba za Koprivnicu u utorak je ujutro iz drijemeža probudio nagli trzaj i zanošenje vagona. Njih 15 u šoku je promatralo kako se putnički vlak djelomice penje na kameni nasip uz prugu. Na sreću, nije bilo ozlijeđenih.

Putnički vlak iskočio je iz tračnica neposredno ispred ulaska u križevački Željeznički kolodvor, a točan razlog iskliznuća tek treba utvrditi. Prema riječima Dijane Žagar iz PU koprivničko-križevačke, policija je dojavu o nesreći primila u 6.10 sati ujutro. Tijekom prijepodneva je završen i policijski očevid.

Čekanje

- Policijski očevid je završen, a na mjesto nesreće stigli su i inspektori Agencije za istraživanje nesreća u zrakoplovnom, pomorskom i željezničkom prometu - rekla je za Jutarnji list Dijana Žagar.

Potvrdila je da u nesreći nije bilo ozlijeđenih te da su putnici autobusima prebačeni do krajnjeg odredišta, Koprivnice. Također saznajemo da je vlakom upravljao mladi strojovođa (25) koji je, navodno zbog magle, previdio svjetlosni signal te je završio na krivom kolosijeku.

FOTOGALERIJA: Putnički vlak iskočio iz tračnica

Šokirani su se putnici poslije nesreće požalili novinarima na neodgovorno ponašanje Hrvatskih željeznica prema njima. Kažu da su promrzli i šokirani sat vremena čekali na autobus.

Mihaela Tomurad Sušac iz Hrvatskih željeznica potvrđuje da su putnici morali pričekati autobus za nastavak putovanja.

- Hrvatske željeznice imaju ugovor s autobusnim prijevoznikom o preuzimanju putnika u ovakvim situacijama, prema kojem je on dužan u roku od sat vremena doći po putnike i prevesti ih na odredište, što je i učinjeno. Prijevoznik mora u tom trenutku pronaći slobodan autobus - rekla je Mihaela Tomurad Sušac.

Iz policije neslužbeno doznajemo da su i oni sami očekivali kako će Hrvatske željeznice izdati priopćenje o događaju jer policija zapravo, osim očevida, ne može davati konkretnije podatke, no jednako neslužbeno iz HŽ-a kažu da bi u ovakvim slučajevima HŽ Infrastruktura trebala biti na raspolaganju za davanje službenih informacija.

Subvencije

Željezničke nesreće u Hrvatskoj još su i rijetke s obzirom na katastrofalno stanje željezničke infrastrukture, o čemu je Jutarnji list nedavno pisao.

Višemilijunska najava ulaganja još je uvijek samo najava i nema naznaka za skoro poboljšanje situacije.

Upravo su putnici na istoj relaciji, pruzi Zagreb-Križevci, u listopadu svjedočili kvaru na kontaktnoj mreži, zbog čega je više tisuća njih kasnilo na svoja odredišta. Putnici su tada punih pet sati, do ranog jutra, čekali da nastave putovanje. Kvar je zaustavio čak deset vlakova, a ugovoreni autobusni prijevoznik po sve njih došao je sa samo četiri autobusa jer “nisu imali vozila na raspolaganju”.

Država će putnički željeznički promet u sljedećih deset godina subvencionirati s 4,6 milijardi, a samo će ove godine HŽ Putnički promet na ime državne subvencije dobiti 442 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 11:24