StoryEditor
KONCERT

FOTO: Domaća i europska elita u HNK na proslavi početka našeg predsjedanja EU, pogledajte tko je sve došao, Bandić sjedio uz glavnog drž. odvjetnika

 
 Goran Mehkek / CROPIX, Josip Regović / PIXSELL / EU2020HR

Najviši europski i hrvatski dužnosnici okupili su se u četvrtak navečer u Zagrebu na koncertu kojim je svečano obilježen početak hrvatskog šestomjesečnog predsjedanja EU.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji supruga Jakova stigla je u zgradu HNK, a dočekao ju je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Na pitanja novinara nisu odgovarali.

 

Koncert je počeo točno u 19 sati, njime je ravnao ugledni dirigent Ivan Repušić, a nastupili su orkestar, zbor i solisti Opere HNK u Zagrebu, koji su izveli djela najpoznatijih europskih i hrvatskih skladatelja pred publikom u kojoj su bili predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula Von der Leyen.

Djela Mozarta, Wagnera, Verdija, Beethovena, Gounoda i Dvoraka te Lisinskog, Zajca i Gotovca izvedena su posjetiteljima središnjeg nacionalnog kazališta, uključujući odlazeću predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović, predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića i premijera Andreja Plenkovića s cijelom vladom.

Koncertu su prisustvovali svi povjerenici Europske komisije, a u HNK su stigli i brojni saborski zastupnici, ministri u hrvatskoj Vladi, kardinal Josip Bozanić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, strani diplomati akreditirani u RH, bivši predsjednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa, ustavni suci, a viđen je i Josip Manolić...

FOTOGALERIJA: Dolazak uzvanika u Hrvatsko narodno kazalište

 

Na koncert je došao i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, a u kontekstu njegovih pravosudnih problema i Uskokovih optužnica s kojima je suočen, zanimljivo je da je protokol odredio da sjedi u istoj loži kao i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić.

Josip Regović / PIXSELL / EU2020HR
Milan Bandić i Dražen Jelenić (sasvim desno)
 

Nakon koncerta povjerenici Europske komisije, članovi hrvatske Vlade i predsjednik Sabora, ukupno oko 100 uzvanika, odlaze na svečanu večeru koju u svom Uredu organizira predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Svečani program u HNK vodila je Jadranka Đokić, a nakon njezine uvodne riječi prisutnima se obratio hrvatski premijer Andrej Plenković.

- Ovo je jedan lijep dan za Hrvatsku, europski dan za Hrvatsku i hrvatski dan za Europu, izjavio je hrvatski premijer.

FOTOGALERIJA: Gala koncert u povodu početka hrvatskog predsjedanja Vijećem EU

 

- Mi nakon 30 godina hrvatske demokracije imamo tu čast i zadovoljstvo biti na čelu EU, tijela koje okuplja 20 država članica, dati svoj doprinos, svoj zamah europskom projektu na početku rada Komisije gospođe von der Leyen i na početku novog zakonodavnog ciklusa. Puno je izazova, naš je cilj da ovo predsjedanje prije svega dodatno pomogne u informiranju hrvatskih građana i javnosti koliko je pozitivnoga i koliko je koristi naše članstvo u proteklih sedam godina donijelo Hrvatskoj, rekao je Plenković, kako ga citira HRT.

- Vrlo sam impresionirana brzinom i predanošću kojom Hrvatska preuzima ovaj zadatak, briljantno je pripremljena, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

- Vidjeli smo to već prvih dana vašeg predsjedanja. Hrvatska ima mogućnost pokazati vodstvo i vodstvo je ono što nam treba pogotovo kod važnih tema poput proračuna. Sposobnost hrvatskih pregovarača nam je vrlo bitna. Također treba nam Hrvatska i za pregovore s Britanijom, no tu su i druge otvorene teme, poput konferencije budućnosti Europe ili pitanje demografije koje nam je isto tako vrlo važno. Zahvalna sam što Hrvatska tome daje toliko predanosti, dodala je von der Leyen.

Hrvatska je 1. siječnja preuzela rotirajuće vođenje EU od Finske, a 1. srpnja predat će ga Njemačkoj.

"Snažna Europa u svijetu punom izazova", slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsjedanje blokom 28 država članica.

Dolaskom Europske komisije u Zagreb i koncertom u HNK službeno je obilježen početak predsjedanja, a međunarodno otvaranje bit će 15. siječnja koncertom u Bruxellesu, na dan međunarodnog priznanja Hrvatske i mirne reintegracije Podunavlja.

Michel je u Zagreb stigao ranije u četvrtak i s hrvatskim dužnosnicima razgovarao o pojedinostima predsjedanja, a u petak će se održati zajednička sjednica Europske komisije i hrvatske vlade.

Hrvatsko predsjedanje dolazi na samom samom početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa Unije, započetog formiranjem novog sastava europskih institucija.

Najvažnije zadaće koje stoje pred Unijom sljedećih mjeseci su dogovor o sedmogodišnjem proračunu, sporazum o budućim odnosima s Velikom Britanijom, Konferencija o budućnosti Europe, zakonodavni okvir za borbu protiv klimatskih promjena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 06:27