POPLAVE NA SISAČKOM PODRUČJU

FOTO: 'DOSTA MI JE DRŽAVE, ALI NEĆU POBJEĆI KAO MOJ SUSJED!' Voda navire, raste centimetar na sat, a očajnim stanovnicima jedna stvar nije jasna

 
 Mate Piškor / Hanza Media

SISAK – Već noćima ne spavamo. U stalnoj smo borbi protiv vodene stihije, gradimo nasipe od vreća s pijeskom, no ovisimo samo o Božjoj volji. Voda navire, raste centimetar na sat. Ovo je tko zna koji put u zadnjih pet godina da mi je kuća ugrožena, a prvi put smo bili u poplavi 2013. godine. Prije toga, ne pamtim. Što se dogodilo, što odgovorni rade, ili bolje rečeno zašto ne rade svoj posao, odgovora nema. Ali neću samo tako čekati državu i Hrvatske vode da nešto naprave, sam ću oko svoje kuće izgraditi nasip ili podići betonski zid. Neću otići kao moj susjed, koji se zbog učestalih poplava odselio.

Pogledajte kako poplavljena naselja izgledaju danas!

Priča nam to Nenad Sambol iz Jazvenskog puta u Selima, sisačkom prigradskom naselju, čija je kuća već danima opkoljena vodom.

Na mjestima se voda prelijeva preko ceste pa je do obližnjeg Jazvenika promet zabranjen, iako prolaze najhrabriji autima kroz vodu do pola kotača. U Jazvenskom putu ugroženo je desetak kuća i veliki restoran, pod vodom je dječje igralište i deseci hektara usjeva.

Slično stanje je i u Školskoj ulici u Selima, koju također ugrožavaju zaobalne vode iz retencije Odransko polje. Iako je Odra u Sisku izašla iz 'crvenog', odnosno izvanrednog stanja, te pada po centimetar već nekoliko sati, u padu su vodostaju Kupe i Save, ali istovremeno u Selima raste centimetar na sat i kažu stručnjaci, rast će voda još nekoliko dana.

Slično je i u Starom Praćnu gdje je pedesetak kuća na Drenačkom putu u okruženju vodom. Do kuća se može samo čamcima ili mostovima na ciglama i vrećama pijeska, a ljudi strahuju da će im se baš kao prije četiri godine, dogoditi najgore, da će im voda ući u kuće. Strašno je to, kaže nam gospođa Višnja iz Starog Praćna, moje dvorište, moja cijela ulica sada je nečijom odlukom ili nebrigom postala retencija.

Naše se područje ne brani, odgovorni peru ruke i kažu da se ne može ništa učiniti osim punjenja vreća s pijeskom i gradnje zečjih nasipa. Nekako im ne vjerujem, kaže naša sugovornica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:06