UMIROVLJENIK U NEVOLJI

FOTO Drama kod Dubrovnika: HGSS-ovci spasili ribara (77) od podivljalog mora

'Valovi su bili izuzetno veliki i lomili su se baš ispod tog grebena kod kojega je more duboko, a stijene izuzetno oštre'
 HGSS

Da i ribanje s kraja može biti po život opasno, naročito kad se čovjek usredotoči toliko da ne primjećuje što se oko njega događa, pokazao je primjer Dubrovčanina S.I. koji je u srijedu poslije podne od podivljalog mora spašen zahvaljujući intervenciji pripadnika HGSS-a u Dubrovniku .

Taj 77-godišnji umirovljenik za ribanje je izabrao jednu hrid na dubrovačkoj plaži Danče i nije ni primijetio da se vrijeme promijenilo, a more se uskovitlalo. Zbog velikih valova greben je ostao odsječen od ostatka obale i nije se mogao vratiti. - Gospara smo spasili za relativno kratko vrijeme, sve je trajalo oko jedan sat, ali situacija nije bila ni malo bezazlena. Da je slučajno pokušao sam prijeći s grebena, ili da mu je pomagao netko tko nije obučen i opremljen, sve je moglo završiti kobno - ispričao nam je GSS-ovac Zoran Ateljević koji je u spasilačkoj akciji bio s još trojicom kolega.

- Valovi su bili izuzetno veliki i lomili su se baš ispod tog grebena kod kojega je more duboko, a stijene izuzetno oštre - kaže Ateljević koji je do grebena prešao osiguran konopima i u "suhom odijelu" predviđenom za spašavanje na divljim vodama za što je kao jedan od šest HGSS-ovaca nedavno dobio certifikat Velike Britanije Rescue 3. Na suho tlo vratio se s prestrašenim umirovljenikom koji je prošao tek s ponekom ogrebotinom.

Da je starac ostao odsječen na grebenu zamijetili su, kako doznajemo, ljudi koji su se zatekli na plaži Danče. Oni su nešto iza 17 sati obavijestili centar 112 o čovjeku u nevolji, a ovi GSS-ovce koji su i ovu zahtjevnu akciju uspješno okončali u kratkom roku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 18:38