IMOVINA KOJE SE DRŽAVA RJEŠAVA

FOTO: DRŽAVA NE ZNA ŠTO BI S NJIMA Ovo je 9 najljepših vila koje Vlada daje u prodaju ili zakup

Vlada poziva građane: Pomognite nam, što da činimo s ovim zgradama?
 Mateo Rilović/CROPIX

Pod sloganom “Sto projekata, 20 milijuna kvadrata, za tisuću ideja u hrvatskim županijama” Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) pozvao je cjelokupnu javnost da pošalje svoje prijedloge, mišljenja i ideje te iskaže interes za 100 nekretnina u državnom vlasništvu. DUUDI je ovog tjedna na svojim stranicama objavio popis 100 državnih nekretnina za koje od cjelokupne javnosti do 15. rujna traži mišljenje što s njima učiniti, nakon čega ih je spreman prodati ili dati u zakup. Procjena vrijednosti ponuđenih nekretnina, kako neslužbeno doznajemo, još nije gotova, a uslijedit će nakon prikupljenih prijedloga.

Godinama propadaju

Različite državne vlasti više od deset godina ne znaju kako od napuštenih vojnih nekretnina na najljepšim dijelovima obale, vila u zagrebačkim rezidencijalnim četvrtima ili na sjevernom Jadranu uprihoditi milijune. Neke od njih su godinama propadale, bivale devastirane i gubile na vrijednosti. Sada država poziva sposobnije od sebe da ih savjetuje kako da to učine. Na popisu je najviše vojnih objekata bivših, ali i oni koji su još uvijek u funkciji. Tako se primjerice na popisu našla i vojarna Kovčanje na Malom Lošinju koju vojska i dalje koristi i još uvijek se čeka službeno očitovanje Glavnog stožera o perspektivnosti toga objekta za oružane snage. Na popisu je i 177 tisuća četvornih metara neizgrađenog zemljišta pokraj vojarne Croatia u Zagrebu, koju vojska i danas koristi. Neke od ponuđenih nekretnina Vlada je već ranije bezuspješno pokušavala prodati ili dati u zakup, a razlog neuspjeha u pravilu je uvijek isti: neriješeni imovinsko-pravni odnosi i nedostatak prostornih planova.

Vlasnički odnosi

Odgovor na pitanje koliko je od 100 ponuđenih državnih nekretnina vlasnički potpuno čisto i sasvim neopterećeno imovinsko pravnim sporovima s lokalnom zajednicom, fizičkim i pravnim osobama, postavljeno DUUDI-ju, još čekamo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:39