PREPUN NOVINARSKI DOM

FOTO: GOLDSTEINOV ODGOVOR NA LAŽI O JASENOVCU Na promociji knjige tražilo se mjesto više, došli Tedeschi, Nobilo, Pupovac, ali i ministar Hasanbegović

Goldstein minuciozno pobija "teze" iz sporne knjige i kaže kako je morao odgovoriti jer ona unosi smutnju i promovira laž u hrvatsko društvo te kompromitira Hrvatsku
Zagreb, 080416.Novinarski dom, Perkovceva 2.Predstavljanje knjige Slavka Goldsteina Jasenovac tragika, mitomanija, istina.Na fotografiji: Zlatan Hasanbegovic, Seid Serdarevic, i Slavko Goldstein.Foto: Livio Andrijic / CROPIX
 Livio Andrijić / EPH / CROPIX

U prepunoj dvorani Novinarskog doma predstavljena je knjiga odgovor 'Jasenovac - tragika, mitomanija, istina', povjesničara i publicista Slavka Goldsteina u izdanju Frakture.

Iako je Goldsteinova knjiga "isprovocirana" tendencioznim falsifikatima i iskrivljavanjem činjenica te poluistinama iz knjige 'Jasenovac logori istraživanja' (jedan od autora te knjige Igor Vukić bio je na promociji) u kojem se iznosi lažna teza o "trostrukom Jasenovcu" - ustaškom Jasenovcu kao sabirnom i radnom te partizanskom kao logoru smrti, i kasnije "trećem" logoru u koji su smještani protivnici Titova režima (tzv. IB-ovci), poklopio se s nedavnom premijerom filma Jakova Sedlara "Jasenovac istina" baziranom na toj povijesnoj izmišljotini, pa je pisao i odgovor tom uratku.

FOTOGALERIJA: Promocija knjige 'Jasenovac - tragika, mitomanija, istina'

Goldstein minuciozno pobija "teze" iz sporne knjige i kaže kako je morao odgovoriti jer ona unosi smutnju i promovira laž u hrvatsko društvo te kompromitira Hrvatsku. Goldsteinova knjiga, recimo, poziva se na iste dokumente kao i autori knjige iz Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, pokazujući kako su autori zataškavali neke podatke, krivo ih interpretirali ili uzimali samo onaj dio koji im konvenira.

Na promociji je bilo dosta zanimljivih ličnosti, poput ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, koji je kazao kako je došao jer ga tema intrigira. U publici je bio i poduzetnik Emil Tedeschi, koji je izabrao promociju knjige koja je bila u isto vrijeme kada i utakmica njegove Cedevite s Crvenom zvezdom u košarkaškoj Top 16 Eurolige.

Hasanbegović: Historiografija ne dopušta pravo na iluziju

Po riječima autora, polemika oko koncentracijskog logora Jasenovac u nas je bila i još uvijek jest uvelike obilježena nacionalističkim motivima, zaslijepljeni nacionalizam je, kako Goldstein ističe u post scriptumu knjige, 'najveći štetočina po društvo i državu'.

Uz autora knjige objavljene u izdanju nakladničke kuće Frakture, o njoj su govorili izdavač i urednik Seid Serdarević i novinar i glavni urednik tjednika Novosti Ivica Đikić te bivša predsjednica Upravnog Vijeća Spomen-područja Jasenovac i autorica knjiga o tom logoru Nataša Mataušić.

‘Takozvana kriva teza o 'trostrukosti logora' u Jasenovcu relativizira užas logora smrti, jedinog logora koji je dokumentirano postojao na mjestu Jasenovca. Knjigu Slavka Goldsteina treba shvatiti kao poziv da se ustraje u dokumentiranoj borbi za istinu o logoru u Jasenovcu, ali i kao poziv široj javnosti, svim našim građanima, svima koji djeluju u javnosti u Hrvatskoj,da je ovo točka otpora na kojoj će ovi koji pokušavaju umanjiti zločin i jasenački logor, polomiti zube", rekao je Ivica Đikić.

Nataša Mataušić je, pak, predstavljanje Goldsteinove knjige popratila prezentacijom niza fotografija logora Jasenovac i Stara Gradiška iz ustaških i jugoslavenskih arhiva.

Prema mišljenju autora knjige, o Jasenovcu se i u najnovije vrijeme javlja niz falsifikata, laži i netočnosti među kojima je i nedavno prikazani film o Jasenovcu Jakova Sedlara kojeg autor nije htio posebno komentirati.

Ovom dobro posjećenom predstavljanju knjige nazočili su, između ostalih, ministar kulture Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, posljednji ministar vanjskih poslova SFRJ Budimir Lončar, poduzetnik Emil Tedeschi, odvjetnik Anto Nobilo te mnogi drugi ugledni predstavnici hrvatske političke i kulturne javnosti

‘Ovo je vrlo važna tema i važno joj je pristupiti na ozbiljan i dokumentaristički način lišen bilo kakve političke provokacije. Kao povjesničar mogu reći da historiografija ne dopušta pravo na iluziju’, rekao je za Hinu ministar Zlatko Hasanbegović.

Predstavljanje knjige održano je uz policijsko osiguranje zbog nedavnih prijetnji članova HOS-a upućenih uredniku Novosti Ivicu Đikića, no incidenata tijekom prezentacije nije bilo. (H)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:48