MARKOV TRG

FOTO: GOTOV PROSVJED OBITELJI CVJETKOVIĆ 'Policija je nahuškana na građane koji su branili svoj dom'

 Damjan Tadić/CROPIX

NOVO >>>> 13:15 - Prosvjed obitelji Cvjetković na Markovu trgu je završio i članovi obitelji te aktivisti se mirno razilaze. Sastanak Cvjetkovića i predsjednika Sabora Josipa Leke pokazao se uspješnim.

- Jasna vam je naša situacija i dobro znamo da predsjednik Sabora nije adekvatna adresa, ali smo ga htjeli senzibilizirati za probleme građana. Mislim da je shvatio poruku. Nemamo konkretne zaključke, no očekujemo da će saborski zastupnici uskoro raspravljati o građanima koji bivaju izabačeni iz svoje jedine nekretnine. Mora im se pružiti zaštita - kazala je Marija Cvjetković.

- Rekao sam predsjedniku Sabora da smo jutros na Bukovcu doživjeli sumrak demokracije. Mediji su bili spriječeni da rade svoj posao i nadam se da to neće postati praksa. Netko je očito odlučio da javnost nema pravo znati što će se dogoditi s obitelji Cvjetković. Policija je nahuškana na građane koji su prosvjedovali za svačije pravo da živi u svom domu - naglasio je Vladimir Gredelj.

12:30 - Prosvjed protiv deložacije obitelji Cvjetković službeno je započeo na Markovu trgu. U ograđenom prostoru ispred Markove crkve nalazi se desetak ljudi, uglavnom članova obitelji i građana koji su im došli pružiti potporu.

Prema dostupnim informacijama, predsjednik Sabora Josip Leko primio je obitelj Cvjetković na razgovor.

Prosvjed je upravo došao na trg. Desetak, malo ih je. Nalaze u ograđenom prostoru ispred Markove crkve. Navodno je Josip Leko, primio

---------------------

ZAGREB - Nakon što je Ustavni sud odbio ustavne tužbe obitelji Cvjetković protiv ovrhe u slučaju "Croatia banka-Tomislav Cvjetković", danas je obavljena deložacija obitelji.

Unatoč velikoj potpori građana, sindikalista i aktivista organizacije Živi zid, obitelj Cvjetković odlučila je mirno predati svoj dom u posjed ovrhovoditelju. Prije nego što se to dogodilo zatražili su da se Živi zid povuče.

- Zamolio sam aktiviste Živog zida da odustanu jer nisam htio da policija krene na građane ili obrnuto. Iako me nitko ne krivi, znam da sam zapravo ja nositelj kredita i osjećam se odgovornim. Još jučer smo odlučili danas izaći iz kuće jer želimo da ova priča dostojanstveno završi. Jedino što želimo jest da obitelj ostane na okupu i da sve ovo preživimo - ispričao je Tomislav Cvjetković, otac obitelji.

U kući je ostala obitelj Cvjetković i 50-ak njima najbližih ljudi. Najavili su da borbu nastavljaju na Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

- Mi sad napuštamo dom i idemo prosvjedovati na Markov trg. Taj smo prosvjed prijavili. Nisam htjela da ljudi stradaju u mojoj kući, a bojala sam se da će doći upravo do toga. Službeno nismo predali ključeve kuće, ali ovrhovoditelji su već unutra. Ne znam što ćemo narednih dana. Snaći ćemo se, ima dobrih ljudi. Ove deložacije su genocid hrvatskog naroda - kazala je Marija Cvjetković, supruga i majka obitelji Cvjetković.

Zbog mogućeg okupljanja Živog zida i članova obitelji Cvjetković pred zgradom Vlade na Markovu trgu su već postavljene policijske barikade i postrojbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 19:20