StoryEditor
SIGURNOSNA MJERA

FOTO: HAC NA AUTOCESTE POSTAVIO 3D SIGNALIZACIJU KOJA VOZAČE UPOZORAVA NA POGREŠAN SMJER Pogledajte kako izgleda ova optička varka

 
 HAC

Na autocesti A4 Zagreb - Goričan, na čvoru Popovec, jučer je postavljena prva 3D horizontalna signalizacija koja vozače upozorava na pogrešan smjer, javlja HRT.

Radovi su izvedeni tijekom noći kako ne bi ometali promet na tom dijelu autoceste. Postavljanje ove signalizacije je pilot projekt koji provode Hrvatske autoceste, a prema našim saznanjima jedino se u Austriji provodi sličan projekt, ističu u HAC-u. 

Tijekom noći s četvrtka na petak izvest će se i druga 3D horizontalna prometna signalizacija također na autocesti A4 na odmorištu Ljubešćica, u smjeru Zagreba.

Tijekom sljedećih  dana planira se izvedba 3D horizontalne prometne signalizacije na autocesti A1 Zagreb - Split - Dubrovnik, na čvorovima Gornja Ploča i Zagvozd te na autocesti A3 Bregana - Zagreb - Lipovac, na čvoru Rugvica kao i na autocesti A5 Beli Manastir - Osijek - Svilaj, na čvoru Đakovo i odmorištu Ivandvor u smjeru Osijeka.

3D oznake na kolniku stvaraju optičku varku nailaska na "šiljke" ili umjetne izbočine, odnosno "uzdignute plohe" s ciljem dodatnog upozorenja vozačima koji su krenuli u pogrešnom smjeru.

HAC
 

Također, u narednom periodu postavit će se dodatna prometna signalizacija za poštivanje sigurnosnog razmaka između vozila i to na dijelovima autocesta gdje se događa najviše naleta na vozilo ispred.

Sigurnosni razmak na autocesti, pri najvišoj dopuštenoj brzini definiran je s dvije sekunde.

Horizontalna prometna signalizacija pomoći će vozačima vizualizaciju dvije sekunde, a koje znače razmak od 70 metara. Time će se osigurati sigurna udaljenost između vozila.

Pored navedenog, bit će postavljeni i znakovi "Držite razmak" te informativne ploče "Budite odgovorni" s izmjenjivim porukama upozorenja o važnosti držanja razmaka, opasanosti korištenja mobitela u vožnji te opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola i opijata.

Sve navedene aktivnosti izvode se isključivo s ciljem dodatnog upozorenja i edukacije korisnika kako bi se povećala sigurnost, smanjio broj prometnih nesreća, ali i utjecalo na podizanje svijesti o važnosti praćenja prometne signalizacije kao i odgovorne vožnje, navode u HAC-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 04:36