NESREĆA

FOTO: HAVARIJA U DRVENIČKOM KANALU, POTONUO IZLETNIČKI BROD 'ĐENI' U munjevitoj akciji spašeno 16 brodolomaca, među njima i djeca i trudnica

 
 Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

S izletničkog broda koji je počeo toniti u srijedu popodne kod Drvenika spašeno je 16 putnika, među kojima je bilo djece i jedna trudnica te dva člana posade, a nitko nije ozlijeđen, izvijestilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je koordiniranu akciju spašavanja prema brodolomcima u Drveničkom kanalu u 17.25 sati nakon što je posada jedrilice 'Dalecarlia' javila o havariji izletničkoga broda na poziciji hrid Vinišće, oko 1,5 nautičke milje od Drvenika Velog.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Odmah po zaprimanju dojave o događaju su iz MRCC Rijeka obavijestili nadležnu Lučku kapetaniju Split, pripadajuće lučke ispostave Trogir i Milnu, kao i Pomorsku policiju Split te ih angažirali, priopćeno je iz ministarstva.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

S obzirom da je izletnički brod ubrzano primao more i tonuo, iz MRCC Rijeka putem Obalne radio postaje ORP Split-radio pozvani su svi sudionici u pomorskom prometu, koji su plovili u blizini da se uključe u spasilačku akciju te su u vrlo kratkom vremenu svi putnici izvučeni iz mora na nekoliko pristiglih plovila.

Nakon toga su otplovili u Vinišće, gdje su djelatnici Hitne medicinske pomoći Trogir i Split organizirali prihvat brodolomaca. Djelatnici hitne pomoći su obavili preventivne preglede spašenih, među kojima je bilo djece i jedna trudnica, nakon čega je potvrđeno kako među spašenima nitko nije ozlijeđen.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Službenici Lučke kapetanije Split osigurali su poziciju havarije izletničkog broda. Riječ je o brodu imena 'Đeni' hrvatske zastave, kojim je zapovjedao vlasnik N.A, državljanin Hrvatske, a u trenutku havarije na brodu se, uz još jednog hrvatskog člana posade nalazilo 16 putnika.

Prema izjavi zapovjednika broda i člana posade, tijekom plovidbe na izletničkoj ruti primjetili su snažniji prodor mora u potpalublju, zbog čega je brod počeo ubrzano tonuti. Stoga je zapovjednik odmah naredio svim putnicima da obuku spasilačke prsluke, brod je usmjerio prema obali hridi Vinišće, do koje je gotovo uspio doploviti i gdje je dubina mora 4 do 5 metara.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

U okviru očevida službenici Lučke kapetanije Split u suradnji s Pomorskom policijom Split potvrdili su da zapovjednik i vlasnik potonulog broda posjeduje valjanu dozvolu za voditelja brodice 'C' kategorije, a točan razlog potonuća utvrdit će se nakon što se brod osposobi za vađenje iz mora i otegli na siguran vez, gdje će se dovršiti očevid, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2022 01:32