HGSS U SPEKTAKULARNOJ AKCIJI

FOTO Helikopterski desant na sam vrh Anić kuka: Pogledajte fascinantne fotografije spašavanja

Helikopterskim desantom na samom vrhu Anića kuka, najviše stijene u Nacionalnom parku Paklenica, pripadnici zadarskog i splitskog HGSS-a u srijedu oko 16 sati spasili su 43-godišnjeg talijanskog državljanina Claudia Masseru. Talijanski penjač ozlijedio je kralježnicu i slomio nogu penjući se sa prijateljima na zapadnoj strani stijene Anića kuk.

Masserini su prijatelji odmah pozvali pomoć, pa je u Paklenicu helikopterom upućena ekipa HGSS-a iz Zadra i Splita.

- Nakon medicinskog zbrinjavanja 42-godišnjak je evakuiran iz stijene i prebačen u zadarsku Opću bolnicu. Kada smo ga evakuirali kazao nam je kako ga jako bole leđa - kazao je Srđan Vrsalović, voditelj akcije helikopterskog spašavanja HGSS-a dodajući kako je 43-godišnjak stradao prilikom alpinističkog uspona kroz 350 metara visoku stijenu ocjene teškoće 5c.

U vrlo zahtjevnoj helikopterskoj operaciji u stijeni, najprije je iz helikoptera spuštena liječnica HGSS-a i spašavatelj, koji su zbrinuli i pripremili ozlijeđenog za podizanje.

Nakon toga ponovno je helikopter prišao stijeni te je spustio fiksno uže na koje su spasioci prikopčali sebe i nosiljku sa unesrećenim. Nakon toga kao živi viseći teret, unesrećeni i spašavatelji prebačeni su do Starigrad-Paklenice.

Gotovo istovremeno, pripadnici HGSS-a su krenuli u spašavanje i 37-godišnje Engleskinje i 40-godišnje Kanađanke koje su zapele na prostoru u blizini Vaganskog vrha. Zbog iscrpljenosti i dehidracije zatražile su pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja.

- Na dijelu puta iz Velike Paklenice prema Vaganskom vrhu alpinistice su se umorile, nazvale HGSS i pitale može li po njih doći helikopter jer ne mogu više napraviti niti jedan korak. Nakon što smo se uvjerili da imaju vode i hrane i da nisu ozlijeđene, te da se nalaze na markiranom putu, ljubazno im je objašnjeno da je helikopter preskup resurs da bi se koristio u takve svrhe. Nije im bilo svejedno, no pristale su čekati - kazao je Davor Divković iz zadarskog HGSS-a dodajući kako je avanturistkinjama u pomoć upućena zemaljska ekipa HGSS-a iz Zadra.

Oko 19 sati okončana je i potraga za izgubljenim i dehidriranim turistkinjama iz Walesa i Kanade, javlja HGSS.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:40