AKCIJA U PAKLENICI

FOTO: HGSS OBJAVIO FOTOGRAFIJE DRAMATIČNE OPERACIJE SPAŠAVANJA Pogledajte otkud su helikopterom morali izvlačiti ženu na Velebitu

 
Akcija spašavanja penjačice koja je pala u NP Paklenica.
 HGSS

Hrvatska gorska služba spašavanja tijekom posljednjih je nekoliko dana imala dosta posla. Jučer je ekipa spašavatelja Stanice Zadar u Nacionalnom parku Paklenica spasila jednu penjačicu, dok je ekipa HGSS-a iz Čakovca nakon cjelonoćnog traganja jutros pronašla nestalu stariju ženu, a ronioci HGSS-a i dalje pretražuju more kod Brača u potrazi za nestalom meksičkom surfericom.

Podsjetimo, surferica iz Meksika nestala je na području oko Zlatnog rata na otoku Braču, a za njom se traga od 24. rujna. Na stijenama je prije nekoliko dana pronađena njezina daska za surfanje, no 25-godišnjakinji još nema traga. Uz zaron ronioca HGSS-a će se nastaviti i pretraga dronovima iz zraka.

Sinoć je na području općine Kraljevec pored Goričana u Međimurskoj županiji pokrenuta potraga za nestalom starijom ženskom osobom, koja je uspješno pronađena jutros.

Za njom su tijekom noći tragali spašavatelji Stanice Čakovec, dok su stanice Koprivnica i Krapina bile u stanju pripravnosti. Žena je uspješno pronađena živa i bez ozljeda danas u prijepodnevnim satima. U potrazi su sudjelovali pripadnici Mup RH lovci iz Donjeg Kraljevca i mještani.

HGSS je jučer poslijepodne primio dojavu o padu penjačice u NP Paklenica, u zapadnom dijelu Anića kuka na Velebitu, jedne od najpoznatijih stijena u Hrvatskoj. Žena je pala uslijed odlamanja hvatišta, a pritom je zadobila bolne ozljede prsnog koša.

Unesrećena se nalazila se stotinjak metara od vrha stijene u smjeru L`anno delle Lumache. Na mjesto nesreće je odmah krenulo 10 spašavatelja iz Stanice Zadar, a u akciji je bio i helikopter HRZ-a kako bi akciju spašavanja izveli prije mraka. Oni su poletjeli iz Splita. Iz helikoptera se do unesrećene žene spustila liječnica HGSS-a, a već za 15 minuta unesrećenu se u podvjesu helikoptera prevozi do helidroma u Starigrad Paklenici, nakon čega su prebačeni u helikopter i naknadno na aerodrom u Zadru gdje je predana timu Hitne medicinske pomoći.

HGSS
U NP Paklenica je pala penjačica i teško se ozlijedila. Spasili su ju pripadnici HGSS-a.

HGSS
HGSS, spašavanje u NP Paklenica.

Iz HGSS-a poručuju da su akcije spašavanja iz stijene izuzetno rizične i opasne a posebno one kod kojih se koriste helikopteri.

Takve akcije iziskuju vrhunsko umijeće posade helikoptera kao i letača spašavatelja koji su i ovu akciju izveli rutinski iako su elise helikoptera povremeno bile dosta bliu same stijene, dodaje se u priopćenju HGSS-a.

HGSS
Helikopter HRZ-a u akciji spašavanja HGSS-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:15