VESELJE I PROBLEMI

FOTO: HRVATSKA POD SNIJEGOM Dijelovi Zagreba potpuno zatrpani, snijeg prekrio zemlju, čak se i Istra zabijelila...

Zimske avanture nisu mimoišle ni ulice glavnog grada. Odraslima je snijeg donio probleme u prijevozu, a najmlađima radost sanjkanja
 Damir Škomrlj / Novi List / EPH

Snijeg, koji je počeo padati u subotu poslijepodne i nastavio sve do jučer predvečer, prouzročio je manje probleme u prometu, posebno za građane koji se nisu pripremili za zimske uvjete. Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, najviše ga je palo na Zavižanu, i to 28 centimetara, a dva centimetra manje izmjereno je u Gospiću. Risnjak i Hrvatska Kostajnica zabilježili su 21 cm, a u Zagrebu na Griču palo je 15 centimetara snijega, što nije bilo iznenađenje za zagrebačku Zimsku službu, koja je bila u pogonu od trenutka kada su pale prve pahulje. Iako je snijeg padao cijelu noć, jučer ujutro građane su dočekale čiste i prohodne ceste, uz tek nekoliko iznimki.

‘Građani nas hvale’

- Glavne prometnice odmah su se čistile, a moguće je da su u prvom mahu male ulice ostale zametene. No, tijekom dana sve smo počistili, za što smo dobili samo pohvale građana - rekao je glasnogovornik Zagrebačkih cesta Vlado Suša.

Čak i nakon što je snijeg prestao padati, radnici su ostali na cesti da bi ušminkali svaku prometnicu u metropoli kako u nadolazećem radnom tjednu građani ne bi imali problema u dolasku do posla. Inače, Zimska je služba dužna očistiti prometnice prvog prioriteta u nizinskom području u roku od pet sati nakon što prestanu padaline, u visinskom za osam sati, ostale u roku od 24 sata, a obećali su da će svoj zadatak i ispuniti.

- Imamo najbolje opremljenu zimsku službu i najbolje obučene ljude i dok je tako, možemo mirno spavati - poručio je građanima gradonačelnik Milan Bandić.

I javni je prijevoz normalno funkcionirao jer su njegove trase u programu prioritetnog čišćenja od snijega, a većih poteškoća nije bilo.

- Početkom poslijepodneva bez ograničenja se stizalo i do najudaljenijih odredišta, ali ipak nešto sporije i s dodatnom dozom opreza - izjavio je glasnogovornik ZET-a Tomislav Jurić.

Duž prometne mreže raspoređene su servisne ekipe ZET-a koje djeluju prema potrebi, no većih intervencija za sada nije bilo. I u nastavku dana ekipe Zimske službe ZET-a i drugih podružnica Zagrebačkog holdinga održavale su prohodnost koridora i prilaznih pravaca.

>> FOTOGALERIJA Pogledajte snijeg u Zagrebu, Virovitici, Kutini, Kastavu...

Snijeg je otežavao vožnju u većem dijelu unutrašnjosti i Hrvatskom primorju, zbog niskih temperatura pojavljivala se i poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. U većini Dalmacije te dijelu Istre kolnici su i dalje mokri ili vlažni te skliski od kiše. HAK upozorava vozače da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme. Zbog zimskih uvjeta na dijelovima autocesta A2, A6 i A7, velikom broju cesta u Lici, Gorskom kotru te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljačima, a ostala vozila moraju imati ispravnu zimsku opremu. Danas se očekuje i povećan promet na većini graničnih prijelaza s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Slovenijom pa iz HAK-a vozače mole za strpljenje i vožnju s povećanim oprezom.

Temperature do -11

Prvi ovosezonski snijeg iznenadio je jučer ujutro Puljane i stanovnike ostalih dijelova južne Istre. Zbog kiše koja je padala dan prije i tijekom nedjeljnog jutra, nije se zadržao, no ipak je donio dijelić zimske atmosfere. Prognoza je pokazala da će mogućnost stvaranja snježnog pokrivača biti mala, pogotovo nakon što je u drugom dijelu jučerašnjeg dana snijeg prestao padati u većem dijelu Hrvatske.

Današnja prognoza najavljuje mogućnost snijega u unutrašnjosti, i to u drugom dijelu dana. U gorju je moguća poledica, a unutrašnjost Istre i Dalmacije mogao bi ponovo zabijeliti snijeg. Najniža jutarnja temperatura iznosit će od -11 do -6, najviša dnevna u unutrašnjosti do 1 stupanj Celzijev, a na Jadranu 11 stupnjeva.

Irski veleposlanik čistio ispred svoje rezidencije

Veliku pozornost na društvenim mrežama izazvala je fotografija irskog veleposlanika u Hrvatskoj Tima Harringtona kako čisti snijeg ispred kuće u kojoj živi u Zagrebu. Internetski komentatori Harringtona su pohvalili na trudu, uz zaključke kako se slično od hrvatskih političara baš i ne može vidjeti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 09:10