PREDSTAVLJENE MOGUĆNOSTI

FOTO: HRVATSKA PREDSJEDNICA I AMERIČKI AMBASADOR ORGANIZIRALI GALA VEČERU U Šibeniku su na otvorenom bili u društvu 200 potencijalnih ulagača iz SAD-a

 
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Nakon što je tijekom utorka od jutarnjih sati, najljepši šibenski trg – Trg Republike Hrvatske, između katedrale sv. Jakova i Gradske vijećnice, najvećim dijelom bio blokiran, odnosno zatvoren za prolaz građanima i za razgledavanje turistima, navečer nešto iza 19 sati na njemu je otpočela svečana večera predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović s američkim veleposlanikom u RH Robertom Kohorstom, s brojnim američkim poslovnim ljudima navodno spremnim za ulaganja u Hrvatsku, među kojima su bivši kongresnici i senatori.

Riječ je o oko 200 američkih 'biznismena', redom članova međunarodne organizacije CEO, a koja okuplja dvije tisuće generalnih direktora i menadžera iz cijelog svijeta.

Ovaj događaj bio je zatvoren za javnost, pa tako i za brojne okupljene novinare, koji su govor dobrodošlice predsjednice RH američkim gostima na engleskom jeziku 'hvatali' diktafonima preko zvučnika postavljenih na trgu ispred restorana Gradske vijećnice, mjestu na koje se nije moglo prići zbog sigurnosti uzvanika sa statusom štićenih osoba.

Predsjednica Republike zaželjela je uglednim poslovnim ljudima ugodan boravak u Hrvatskoj te ih pozvala da istraže hrvatske ulagačke komparativne prednosti i poticajne mjere koje promiču ulaganja. Predsjednica je naglasila povoljan geografski položaj Hrvatske na sjecištu zapadne i jugoistočne Europe, povoljan za transport, istaknuvši pritom riječne i morske luke te razvijenu cestovnu i zračnu infrastrukturu.

- Za vas su ulagački posebno atraktivni sektori turizma, ICT-ja, automobilska, farmaceutska, prehrambena i tekstilna industrija. U ovim sektorima Hrvatska ima dugu tradiciju i suradnju s brojnim velikim svjetskim tvrtkama te kreativnu, visokokvalificiranu te iznimno radišnu radnu snagu – kazala je predsjednica Grabar Kitarović.

Ona je ugledne uzvanike upoznala i s Inicijativom triju mora, pokrenutom zajedno s 11 srednjoeuropskih država članica Europske unije s ciljem jačanja gospodarske suradnje, posebno na polju digitalizacije, transporta i energetike.

Američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst izjavio je da je događaj sponzorirala američka organizacija CEO i dodao da će se 200-tinjak sudionika upoznati s investicijskim mogućnostima koje Hrvatska nudi.

Mogu im reći samo pozitivne stvari, dodao je.

Šibenski gradonačelnik Željko Burić kazao je da je takvo druženje prilika za reprezentaciju Šibenika u turističkom i u poslovnom smislu.

"Ne bih rekao da postoje direktni poslovni kontakti, ali u Šibeniku se priprema niz zanimljivih ulaganja i sigurno je da ugledni poslovni ljudi iz moćnih država to prate i znaju", rekao je Burić.

Organizaciji CEO će na na krstarenju od Italije do Turske, postaja u Hrvatskoj, uz Šibenik, biti i Dubrovnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 07:29