DRŽAVNI PRAZNIK

FOTO Hrvatska slavi Dan neovisnosti: Na današnji dan prije 21 godinu prekinute su sve veze sa SFRJ

 Igor Sambolec/CROPIX

NOVO 12:20 U prigodi 8. listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske, na zagrebačkom groblju Mirogoju položeni su zajednički vijenci predsjednika Republike, obnašatelja dužnosti predsjednika Hrvatskoga sabora i predsjednika Vlade.

Obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko te izaslanici predsjednika Republike i Vlade - savjetnik Predsjednika za unutarnju politiku Siniša Tatalović i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović - vijence su položili i zapalili svijeće kod Spomen obilježja-Zida boli, kod Grobnice narodnih heroja, na grob Ivice Račana predsjednika Vlade RH od 2000. do 2003., kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grob prvog predsjednika Republike Hrvatske d r. Franje Tuđmana.

Vijenac je položen i zapaljena svijeća i kod Zajedničke grobnice za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

Polaganju vijenaca nazočila su i izaslanstva Oružanih snaga RH, Ravnateljstva policije RH, braniteljskih udruga i izaslanstvo Grada Zagreba.

"Građani Hrvatske i hrvatski narod 8. listopada, kao povijesni dan, obilježava na svečan način s razlogom. Moramo se prisjetiti kako je to bilo 1991. godine, pod kojim okolnostima i međunarodnim i domaćim, pod agresorskom vatrom, objedinjeni smo uspjeli obraniti slobodu, postići neovisnost, uz ogromne žrtve i to je datum, to su okolnosti, to su događaji koje sigurno nećemo zaboraviti nikada. Ovom prilikom svim braniteljima Domovinskog rata, svim stradalnicima Domovinskog rata i svim građanima Republike Hrvatske - čestitam 8. listopada, Dan neovisnosti Republike Hrvatske. Želim da ga provedu u miru, u krugu obitelji i da opet u zajedništvu pobijedimo i ekonomske teškoće u kojima se zemlja nalazi", poručio je obnašatelj dužnosti predsjednika Hrvatskog sabora potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u izjavi novinarima nakon što je položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

U prigodi 8. listopada, Dana neovisnosti Republike Hrvatske, vijence je na Oltaru domovine na Medvedgradu, te kod Spomen obilježja - Zida boli, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana na Mirogoju položilo i svijeće zapalilo izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

"Današnji dan se okupljamo ovdje da bi se prisjetili i našeg pokojnog predsjednika i svih onih koji su dali svoje živote za neovisnu i slobodnu Republike Hrvatsku", istaknuo je potpredsjednik HDZ-a Dražen Bošnjaković u izjavi novinarima nakon što je položio vijenac na grob prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana.

_________________________________________________________

ZAGREB - Hrvatska danas slavi Dan neovisnosti, u sjećanje na 8. listopada 1991. godine kada je Hrvatski sabor jednoglasno odlučio raskinuti sve državno-pravne veze na temelju kojih je Hrvatska zajedno s ostalim republikama i pokrajinama tvorila dotadašnju SFRJ.

Sabor Republike Hrvatske, kako se tada nazivao, tom je povijesnom odlukom utvrdio da se Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim ni jedno tijelo dotadašnje SFRJ, te da ne priznaje valjanim niti jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime bivše federacije, koja više, kao takva, ne postoji.

Hrvatska je odlukom odrekla legitimitet i legalitet svim tijelima bivše države, te ustvrdila kako ne priznaje valjanim ni jedan pravni akt bilo kojeg tijela koje nastupa u ime SFRJ.

Navedeno je i da Hrvatska, na temelju načela uzajamnosti, priznaje samostalnost i suverenost ostalih republika bivše SFRJ, te da je spremna s onim republikama s kojima nije u oružanom sukobu uspostaviti, održavati i razvijati prijateljske, političke, gospodarske, kulturne i druge odnose.

U odluci stoji i da je Hrvatska, kao suverena i samostalna država koja jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina, pripravna ulaziti u međudržavne i međuregionalne asocijacije s drugim demokratskim državama, kao i da će nastaviti postupak utvrđivanja međusobnih prava i obveza u odnosu na ostale republike bivše SFRJ te na bivšu federaciju.

U povodu Dana neovisnosti, danas će se održati sjednica Predsjedništva Hrvatskoga sabora s predsjednicima klubova zastupnika.

Također, državna izaslanstva, izaslanstva Oružanih snaga, Ravnateljstva policije, braniteljskih udruga i izaslanstva Grada Zagreba položit će vijence na Mirogoju kod Spomen obilježja - Zida boli, kod Grobnice narodnih heroja, na grob Ivice Račana, kod Središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana te kod zajedničke grobnica za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 12:05