VOJNA TEHNOLOGIJA

FOTO: 'HRVATSKA VOJNA INDUSTRIJA MOŽE NAPRAVITI ODLIČNE REZULTATE' Josipović i Kotromanović na vojnoj vježbi

'Hrvatska je nova i uspješna zemlja koja je u obrambenom ratu svojim snagama ostvarila svoju slobodu'
 Vojko Bašić/CROPIX

SPLIT - Predsjednik Republike Ivo Josipović i ministar obrane Ante Kotromanović za današnjeg su obilaska vojne izložbe "ASDA 2013" u Splitu izrazili zadovoljstvo napretkom hrvatske vojne industrije.

"Napredak je vidljiv i rezultati su sve bolji. Posao koji radi Ministarstvo obrane (MORH) zajedno s Oružanim snagama i industrijom je vrlo dobar", istaknuo je predsjednik Josipović odgovarajući na novinarska pitanja.

Na izložbi se može vidjeti nekoliko proizvoda koji su "potpuno naši ili su jednim velikim dijelom naši" s vrlo dobrim tržišnim uspjehom, rekao je i dodao da je jedna hrvatska tvrtka, koja je zastupljena i na splitskoj izložbi, dobila drugi tender u NATO-savezu s "potpuno vlastitom pameću i realizacijom".

"Vojna industrija i sigurnosna industrija u širem smislu riječi je nešto u čemu je Hrvatska dobra i može napraviti odlične rezultate", istaknuo je Josipović.

Ministar Kotromanović dodao je kako Hrvatska već ima nekoliko proizvoda koji su "apsolutno prihvatljivi za NATO".

"Kako je Hrvatska članica NATO-a, našim pištoljem i jurišnom puškom, kacigom i opremom koriste se već druge zemlje, zemlje regije, neke članice NATO-a, a naš je interes da Ministarstvo obrane potiče razvoj i potpomaže koliko god može hrvatske tvrtke", rekao je Kotromanović.

Na pitanje je li MORH došao u sukob s finskom tvrtkom Patriom zbog navodnog pokušaja prodaje 60-ak oklopnih vozila u Ujedinjene Arapske Emirate, ministar Kotromanović je rekao kako nije bilo sukoba.

"Razgovaramo i s finskom 'Patriom' i sa svim drugim proizvođačima. Nama je bio cilj pomoći 'Đuri Đakoviću' i to je bila sama ideja. Ja nisam razgovarao s tim ljudima iz 'Patrije', nego je razgovarala moja zamjenica, ali bez ikakvih sukoba. Znači - sukoba nije bilo, sjeli smo za stol i razgovarali o tome kako možemo pomoći 'Đuri Đakoviću' najbolje", rekao je ministar Kotromanović.

Na pitanje je li bilo riječi o pokušaju prodaje na druga tržišta, ministar Kotromanović odgovorio je kako je bilo upita s trećih tržišta. "Nama je bio interes da zaposlimo 'Đuru Đakovića' i u tome za sada, u konkretnom slučaju, nismo uspjeli", dodao je.

Također je rekao da će se na izložbi "ASDA 2013" razgovarati s izaslanstvima drugih zemalja kako bi se vidjelo što se može učiniti da se "Đuri Đakoviću" pomogne održati proizvodnju.

Predsjednik Josipović rekao je odgovarajući na pitanje može li Hrvatska, glede vojne industrije, aktivirati svoj "stari imidž" u zemljama Sjeverne Afrike, čija su izaslanstva nazočna na splitskoj izložbi "ASDA 2013", da se Hrvatska "koristi starim, ali još više novim imidžem".

"Hrvatska je nova i uspješna zemlja koja je u obrambenom ratu svojim snagama ostvarila svoju slobodu, i to je mnogima najbolja moguća referenca", odgovorio je predsjednik Josipović. Dodao je kako Hrvatska rabi i svoje tradicijske veze iz doba "nesvrstanih" te kako je siguran da će naši proizvodi pronaći svoje tržište i na Sjeveru Afrike i drugdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:23