EKSKLUZIVNO

FOTO: IMOVINA UHAPŠENIH ŠEFOVA HAC-a Kalmetinu tajniku Livakoviću i njegovoj majci blokirali stanove i jahtu

Zdravko Livaković i ostala četvorica uhićenih imaju po nekoliko stanova i kuća na Pantovčaku, vrijednih zemljišta, dionica, novac u bankama
 Luka Gerlanc / CROPIX; Bruno Konjevic / CROPIX;

Luksuzni stanovi i urbane vile, čitave stambene zgrade, atraktivna građevinska zemljišta, šume, voćnjaci, gliser, automobili, dionice poznatih hrvatskih poduzeća, računi u bankama, udjeli u trgovačkim društvima...

Zagrebački Županijski sud je na zahtjev USKOK-a počeo masovne blokade imovine osumnjičenika u najnovijoj aferi vezanoj uz cestogradnju, u kojoj su se prije nekoliko dana iza rešetaka našla dvojica bivših državnih tajnika, Zdravko Livaković i Milivoj Mikulić, bivši direktor HC-a Stjepko Boban, bivši član Uprave HAC-a Josip Sapunar, dvojica direktora Viadukta, Damir Kezele i Ivan Berket, te direktor Zagorje Tehnobetona Miroslav Bunić.

USKOK ih tereti da su od 2005. do 2010. HAC ukupno oštetili za više od 42 milijuna kuna, a kako istraga napreduje, pojavljuju se sve jasnije naznake da će se inkriminirani iznos povećati. Kako bi se osiguralo da nitko od osumnjičenika ne prebaci imovinu na nekoga drugoga, USKOK je od suda zatražio da izda privremene mjere kojima im se onemogućava da imovinu prodaju ili stave kao zalog za kredit, a sud je, koliko je poznato, USKOK-ov zahtjev ocijenio opravdanim i blokirao imovinu.

Na fotografiji: Stan Milivoja Mikulića u ulici Zelenjak 76

Ako pak jednoga dana netko od osumnjičenika bude pravomoćno osuđen, imovina će mu biti trajno oduzeta. Također će se, prema informacijama Jutarnjeg, zatražiti tzv. prošireno oduzimanje imovine, tako da će se imovina oduzimati i od članova obitelji osumnjičenika, osim ako oni ne dokažu kako su tu imovinu stekli legalno. Budući da je provjerom imovine utvrđeno da su neki od osumnjičenika vlasnici impozantnih nekretnina, što je donekle razumljivo jer su u građevinskom biznisu, izdan je niz mjera kojima se blokira imovina u raznim dijelovima Hrvatske: od Zadra, preko Zagreba do Crikvenice.

Bivšemu državnom tajniku za infrastrukturu i “desnoj ruci” Božidara Kalmete, Zdravku Livakoviću, kojega USKOK za sada sumnjiči da je ustrojio operaciju izvlačenja milijuna iz cestogradnje, blokiran je čak i majčin stan od 77 kvadrata u Petrčanima te parkirno mjesto od 18 kvadrata.

Samome Livakoviću blokiran je stan od 125 kvadrata u Ulici nadbiskupa Vice Zmajevića te garaža od 39 kvadrata. Blokada je stavljena i na njegov 10-metarski gliser Faeton Moraga 930, vrijedan oko 100.000 eura, zatim na oko 12.000 kuna vrijedne dionice Tankerske plovidbe i na kraju na njegovu tvrku “D & Z” čiji je, prema sudskom registru, Livaković stopostotni vlasnik.

Na fotografiji: Imovina Ivana Berketa u ulici Pantovčak

Riječ je o građevinskoj tvrtki koja je deset godina dobivala vrlo vrijedne poslove od Grada Zadra i županije, ali je radila i kao izvođač radova na cesti Kalmetini.

Bivšemu Kalmetinom zamjeniku te članu Uprave HAC-a, Milivoju Mikuliću, pod blokadom se našao stan od 119 kvadrata na zagrebačkom Zelenjaku, zatim 1483 kvadrata zemljišta u Pakoštanima, manji broj dionica Viadukta te 100% udjela u građevinskoj tvrtki Feud d.o.o.

Bivšemu šefu Uprave u HC-u i HAC-u Stjepku Bobanu blokiran je stan od 95 kvadrata u Klari, ali i novčana sredstva njegove najbliže obitelji. Dugogodišnjem članu Uprave Viadukta Damiru Kezeleu blokiran je stan od 71 kvadrata na Kajfešovom brijegu, ali i oko 5 milijuna kuna vrijedne dionice Viadukta, također su pod blokadu stavljeni računi članova najbliže obitelji. Najviše je pak pod blokadu otišlo drugom “viaduktašu”, Ivanu Berketu.

Na fotografiji: Stan Damira Kezele u ulici Kajfešov brijeg 10

Njemu je USKOK plombirao oko 400 kvadrata stanova na Pantovčaku 119. Riječ je o trećinama dviju zgrada od kojih svaka ima po 600 kvadrata, zatim 1318 kvadrata šume i 1400 kvadrata voćnjaka na Pantovčaku. U Crikvenici su Berketu blokirana zemljišta s gradilištima od nekoliko tisuća četvornih metara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. veljača 2023 18:58