ODGOVORAN ZA POKOLJ U AHMIĆIMA

FOTO: INCIDENT NA DOČEKU Kordiću dovikivao 'ubojico' pa ga policija spašavala od linča

Uz zvukove Thompsonovih hitova na Plesu ga je dočekala obitelj, ali i oko 200 istomišljenika
 Twitter

ZAGREB - Bivši predsjednik samoprozvane HR Herceg-Bosne Dario Kordić kojega je Haški sud osudio na 25-godišnju kaznu zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Lašvanskoj dolini, danas je stigao u Zagreb nakon što je pušten iz zatvora jer je odslužio dvije trećine kazne.

Na Plesu ga je dočekala obitelj, ali i oko 200 istomišljenika. Uz zvuke Thompsonovih hitova izgrlio se i pozdravio sa svima nakon čega ih je zamolio za tišinu kako bi se javno zahvalio svima koji su mu bila podrška u vrijeme dok je bio u zatvoru. Kada je počeo govoriti nastao je muk. No, među okupljene očito se infiltrirao jedan neistomišljenik koji je podignuo transparent te je glasno izvikivao: Ubojico, ubojico!

To je izazvalo bijes među okupljenima koji su odmah nasrnuli na muškarca i počeli ga udarati. Srećom, na dočeku je bila prisutna i policija koja ih je odmah razdvojila.

Satima prije predviđenog slijetanja zrakoplova iz Beča u zagrebačkoj Zračnoj luci počeli su se skupljati Kordićeve pristalice, da bi ga u trenutku izlaska iz carinskog prostora dočekao frenetičan pljesak nekoliko stotina ljudi.

Među okupljenima bili su Kordićeva supruga i djeca, uža i šira obitelj, neki svojedobno visokopozicionirani politički dužnosnici poput Zvonimira Šeparovića, Zdravka Tomca, Ivića Pašalića ili Anta Kovačevića, ali i mnogo "običnih građana" koji su držali hrvatske zastave i natpise podrške bivšem haškom zatvoreniku.

Nakon što se u suzama izgrlio sa suprugom i djecom, Kordić se okupljenima obratio vrlo emotivnim govorom u kojem je uputio zahvalu cijelom hrvatskom narodu te višekratno Bogu i katoličkoj vjeri.

"Ovo je pobjeda cijelog hrvatskog naroda iz Hrvatske, BIH, Herceg Bosne i iseljeništva", kazao je Kordić čija je svaka rečenica bila prekidana pljeskom i uzvikivanjem njegovog imena.

"Svi smo danas jedno srce, srce Hrvatsko", uzviknuo je u jednom trenutku Dario Kordić, dodavši kako "ova pobjeda neće biti konačna dok je posljednji hrvatski uznik iz Haaga i drugih kazamata po svijetu ne dotakne hrvatsku zemlju".

Kordić je posebnu zahvalu uputio i hrvatskim braniteljima te supruzi i djeci odnosno Katoličkoj Crkvi koju je nazvao "dvama dijelovima moje obitelji".

Među nazočnima Daria Kordića dočekali su i predstavnici Katoličke Crkve, a sisački biskup Vlado Košić u jednom je trenutku poveo kratku molitvu.

Dario Kordić poslije toga se uputio u masu pozdravljajući se i grleći sa svima koji tu to poželjeli, pa se od razdraganom mnoštva uspio odvojiti tek više od sat vremena nakon slijetanja na zagrebački aerodrom.

Dario Kordić (54) bio je potpredsjednik i član predsjedništva Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne, te jedno vrijeme i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ-BiH).

Zbog odgovornosti koju je imao u vrijeme pokolja u Ahmićima i bošnjačko-hrvatskog sukoba u središnjoj Bosni, Kordić je 2001. nepravomoćno osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, kršenja ratnog prava i običaja i teških povreda Ženevskih konvencija počinjenih protiv bošnjačkih civila u Lašvanskoj dolini 1993. godine.

Kaznu mu je pravomoćno potvrdilo žalbeno vijeće ICTY-ja 2004. godine navevši da je Kordić "kao visoki regionalni političar planirao i poticao zločine počinjene u Ahmićima 16. travnja 1993. i s njima povezanim zaseocima Šantići, Pirići i Nadioci" čiji je cilj bilo "etničko čišćenje tog područja", te mu povrdilo kaznenu odgovornost za ta djela po svim osnovama. Potvrdilo je i da se "Kordićeva uključenost u kampanju progona" odnosi i na zločine počinjene u općini Kiseljaku te na odgovornost za protupravno zatvaranje civila u zatočeničkim centrima na području Viteza i Kiseljaka.

Kaznu je izdržavao u austrijskom zatvoru Karlau kod Graza u što mu je uračunat boravak u haškom pritvoru od dobrovoljne predaje 1997. godine. Prema pravilima Haaškog suda, zatvorenik može biti pušten iz zatvora nakon što odsluži dvije trećine kazne.

Policija spasila prosvjednika od linča

Kako neslužbeno doznajemo, policija je privela jednog muškarca i osigurala mu pružanje hitne medicinske pomoći nakon što je pred okupljenom gomilom Kordića prozvao sotonom i ubojicom. Okupljena masa krenula je napadati muškarca, koji je krenuo bježati prema izlazu od aerodroma. Tek ga je pravovremena intervencija policije doslovno spasila od linča.

Prema tvrdnjama policije, muškarac je zadobio lakše tjelesne ozljede i zadržan je u policijskoj postaji. Kriminalističko istraživanje je u tijeku, nakon čega će policija donijeti odluku radi li se o svjedoku ili počinitelju.

S nepoznatim muškarcem bila je i aktivistica koja je držala transparent s brojem 116 - brojem žrtava u pokolju u Ahmićima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 09:49