SPORNE IZBOČINE

FOTO: IZ GRADA SE OGLASILI O KVRGAVOM ASFALTU NA NAJNOVIJEM MOSTU U ZAGREBU Objasnili njihov uzrok, kažu i da će sve neravnine poravnati, ali nagodinu

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Zagrebački Domovinski most postao je opasan za pješake i bicikliste zbog brojnih oštećenja i grba koje su se pojavile na asfaltu, pisao je Jutarnji još u ponedjeljak.

Sva oštećenja naš je fotoreporter dokumentirao fotografijama i video snimkom, a u srijedu nam je stigao i odgovor na upit koji smo uputili Gradu.

Iz Grada su rekli da je do deformacija na površini došlo zbog naknadnog prosušivanja betona na ugrađenim pješačkim stazama prilikom ugradnje te najavljuju kompletnu sanaciju nogostupa, uključujući i prilaze pješačkih staza mostu koji su ispucali uslijed slijeganja donjih slojeva konstrukcije. Naveli su da će tijekom 2020. godine započet postupak javne nabave za odabira izvođača radova nad izvanrednim održavanjem dijelova Domovinskog mosta u vrijednosti od 15 milijuna kuna (bez PDV-a).

Osim toga, iz Grada su odgovorili kako je zadnja veća sanacija na tom mostu rađena 2012. godine, i to parcijalno na mjestima sidrenja zatega u konstrukciju.

- Saniran je spoj 64 zatege s rasponskom konstrukcijom mosta, a sanaciju je izvršio izvođač gradnje mosta u sklopu garantnog roka, na traženje ovog Gradskog ureda. Naknadnim pregledima utvrđeno je da su čelične zatege u dobrom stanju, dok mjesta sidrenja u konstrukciju ne osiguravaju vodonepropusnost spoja. Sukladno navedenom, u tekućoj godini je završena izrada projektno-tehničke dokumentacije za sanaciju pukotina u armirano betonskim pilonima, sanaciju čeličnih zatega na mjestu sidrenja zatega u konstrukciju, uz sanaciju asfalta pješačko-biciklističkih staza - kažu iz Grada.

Most koji u istočnom dijelu grada preko rijeke Save spaja jugoistočni dio grada sa Zračnom lukom, odnosno nastavak Radničke ceste u Petruševcu i obilaznicu na čvoru Kosnica, pušten je u promet 2007. godine.

Dug je 880 metara, širok 34 metra i ima po dva vozna traka u svakom smjeru i u sredini prostor za šinska vozila te pješački pločnik s biciklističkom stazom. Izgradnja Domovinskog mosta trajala je oko pet godina, a vrijedna je 300 milijuna kuna. Otvorenje je najavljivano pet puta, ali je svaki put odgađano zbog nedostataka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:33