ŠIBENIK

FOTO: IZABRANI MISS I MISTER STARAČKOGA DOMA Žiri je imao jako tešku zadaću, a lentama su se 'okitili' Ines Sladoljev Tumpor i Zdravko Baranović

 
 Niksa Stipanicev / CROPIX

U ponedjeljak, 1. listopada, u svijetu je obilježen Međunarodni dan starijih osoba. Tim povodom, zanimljiv i raritetan događaj zbio se u Šibeniku. Naime, u tamošnjem Domu za starije i nemoćne osobe, poznatijem pod nazivom Cvjetni dom, održan je izbor za Najgospođu i Najgospodina ove ustanove.

Lentom Najgospođe "okitila" se Ines Sladoljev Tumpor, a njezine prva i druga pratilja su Rajka Aras i Ana Skoče. Titulu Najgospodina ponio je, pak, Zdravko Baranović, dok su njegovi pratitelji Ive Rončević i Ivan Mrdeža. Za najvitalniju osobu šibenskog Cvjetnog doma izabrana je stogodišnja Mila Kovač, a Branko Skočić proglašen je najsimpatičnijom osobom.

Inače, žiri ovoga izbora činilo je šesteročlano Povjerenstvo u kojemu su sjedili predsjednik Županijske skupštine Nediljko Dujić, dogradonačelnik Šibenika Paško Rakić, gradski pročelnik Nikola Mihaljević, producent Šibenskog kazališta Željko Koloper, bivša šibenska gradonačelnica Neda Klarić i novinarka Slobodne Dalmacije Jordanka Grubač.

- Ne znam po definiciji tko sve spada u starije osobe, ali držim se one da su godine samo broj i da je najvažnije biti mlad duhom, a čini mi se da svi vi koji ste se prijavili na ovo natjecanje to i jeste. Svi mi redom djelujete vitalno i dobro raspoloženo, a ja vjerujem da su za to barem djelomično zaslužni i djelatnici Cvjetnog doma koji se za vas očito jako dobro brinu - rekao je župan Goran Pauk te dodao kako mu je drago što u ponedjeljak nije član prosudbenog povjerenstva, jer je ono imalo tešku zadaću pri izboru najdame i najgospodina u tako jakoj konkurenciji.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna Skupština Ujedinjenih naroda, i to kako bi se naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće dobi. Proglašenjem Međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim te intelektualnim sposobnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:30