POSJET HRM-u

FOTO: JAPANSKI RATNI BROD U SPLITU Pogledajte kako izgleda 'Kashima'

Prvi put od osamostaljenja Hrvatske jedan brod japanskih oružanih snaga posjetio je Hrvatsku, i to povodu 20 godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana
 Božidar Vukičević / Cropix

SPLIT - Školski brod japanskih obrambenih snaga 'Kashima' s 340 časnika i kadeta uplovio je danas u Loru gdje će u sklopu bilateralne vojne suradnje Hrvatske ratne mornarice (HRM) biti do 6. rujna.

To je prvi put od osamostaljenja Hrvatske da jedan brod japanskih oružanih snaga posjeti Hrvatsku, a posjet je organiziran u povodu 20 godišnjice uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske i Japana.

"Ovaj brod namjenjen je isključivo za obuku pripadnika japanskih obrambenih snaga, a u sklopu petomjesečne turneje posjetit će ukupno 12 zemalja", rekao je poručnik bojnog broda Takahiko Yogura na prijemu za novinare u kasnopopodnevnim satima na brodu. Za jednosatnog boravka novinarima je omogućeno razgledavanje broda koji od naoružanja posjeduje samo top s prednje strane.

"Taj top služi samo za obuku", rekao je Yogura.

Brod je dužine 143 a širine 18 metara dok mu je gaz 7 metara i pripada školskom divizijunu japanskih samoobrambenih snaga.

Tijekom četvorodnevnog posjeta broda 'Kashima' HRM-u, kako je službeno najavljeno, među ostalim predviđeni su i susreti zapovjednika HRM-a komodora Roberta Hranje sa zapovjednikom japanskog divizijuna za obuku kontraadmiralom Fumiyukijem Kitagawom te s japanskim veleposlanikom Masaruom Tsujijem te obilazak broda 'Kashima' pripadnika HRM-a i uzvratni posjeti posade japasnkog broda brodovima HRM-a.

Prekosutra u 19,00 sati na splitskoj rivi održat će se koncert japanskog Glazbenog orkestra školskog divizijuna uz koji će nastupiti i bubnjari broda 'Kashima' na tradicionalnim japanskim taiko-bubnjevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:12