MUČNA EKSKURZIJA

FOTO: JAVILE SU NAM SE NOVE ŽRTVE S GRČKOG MATURALCA IZ PAKLA 'I naši su učenici dobili osip, hotel je bio prljav, hrana sumnjiva, sobe katastrofalne'

 
 Privatni arhiv

Učenici i nastavnici zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga koji su se žalili na katastrofalne uvjete boravka u grčkome hotelu Acharnis Kavallari tijekom nedavnog maturalnog putovanja, što su potkrijepili fotografijama i videosnimkama poslanim Jutarnjem listu, nisu jedine žrtve loše organiziranog maturalca.

Jednako neugodno iskustvo u istome hotelu, u organizaciji iste agencije Alga Travel, doživjeli su učenici i nastavnici Srednje škole “Ban Josip Jelačić” iz Zaprešića, njih ukupno 83, koji su u Grčkoj boravili na maturalnom putovanju tjedan prije zagrebačkih srednjoškolaca.

Trovanje

Iako su iz agencije, putem odvjetničkog ureda, tvrdile da nikada ranije (prije maturalca za Prelog) nije bilo nikakvih primjedbi vezanih uz smještaj i usluge spomenutog hotela, više nastavnika i roditelja zaprešićke škole, čija su imena poznata redakciji, tvrde: “To je apsolutna laž. Mi smo se itekako žalili, zvali ih, pisali, i to iz više razloga”.

- Mi smo agenciji svaki dan bili za vratom, tražeći da riješe situaciju s groznim hotelom, lošom hranom i sve skupa lošom organizacijom, no poklapali bi nam slušalice - tvrde nastavnici zaprešićke škole.

Opisujući hotel pun prašine, žohara, oronulog namještaja, blagovaonice pune muha, mačke i pse koji šeću hotelskom kuhinjom i zaposlenike u kuhinji bez zaštitne odjeće, agenciji posebno zamjeraju na neprofesionalnom odnosu u jednoj kritičnoj situaciji.

Naime, nastavnici iz Zaprešića opisuju da su dvije njihove učenice završile u bolnici u Grčkoj zbog trovanja hranom (ne tvrde da je riječ o hrani iz hotela), a jedna je učenica nakon boravka u Acharnis Kavallari hotelu dobila, kako opisuju, stravičan osip po nogama. Zbog slabog zdravstvenog stanja njezini su roditelji bili spremni platiti joj avion kako bi se što prije vratila u Zagreb, a nastavnici su zatražili od agencije da podmiri troškove njezina odraslog pratitelja. Agencija je, tvrde, odbila to učiniti.

- Nakon što smo s njom bili u dvije bolnice u Ateni, krenuli smo autobusom za Zagreb s danom kašnjenja zbog potrebe liječenja sve tri djevojke. Da bi djevojka s osipom dobila terapiju, stajali smo putem u bolnicama u Bitoli i Ohridu - kažu nastavnici.

“Spomenuta škola je s nama bila na maturalnom putovanju u terminu 26.08. do 02.09.2018. i niti jedan jedini prigovor nismo dobili s putovanja” - tvrde u agenciji Alga Travel, napominjući da bolnice u Ateni i Bitoli “ništa nisu dijagnosticirale djevojci s osipom”.

Zaprešićki roditelji platili su maturalac u Grčkoj 3290 kuna po osobi, a zagrebački 3650.

U Prelogu opisuju da su umjesto večere u hotelu učenicima iz vlastitog džepa plaćali hranu izvan hotela. Iako je agencija obećala jednom učeniku osigurati bezglutensku prehranu, ta se hrana svela na svakodnevnu piletinu. - Kupovali smo tom djetetu hranu u obližnjem Lidlu - kažu nam u školi.

Dva su nastavnika, odbijajući preseljenje u drugi hotel jer u spomenutom nije bilo mjesta, odlučila spavati na ležaljkama na bazenu, a agencija, tvrde nam profesori, nije osigurala smještaj za voditeljicu na brodu, pa je ona spavala u sobi s učenicama. “Jeste li svjesni da moje dijete na maturalnom putovanju spava na poljskom krevetu?”, napisala je, među ostalim, jedna zgrožena majka u mailu agenciji, šaljući im fotografiju “kreveta”.

Ponuda

U agenciji negiraju da su prekršili ugovorne obveze, za fotografije koje smo im poslali navode da su mogle biti snimljene bilo gdje, a za snimljenu mačku u oronuloj hotelskoj kuhinji odgovaraju protupitanjem: “Zar vi ne znate da postoje pet friendly hoteli?”

U agenciji također tvrde da je cijela priča s Prelogom nastala zbog osvete ravnatelja škole koji “voli surađivati s drugom agencijom”, a u zaprešićkoj školi su nam rekli da su istu insinuaciju pokušali nametnuti i njima.

Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske, Suzana Hitrec, osobno smatra da bi maturalna putovanja trebalo ukinuti i umjesto njih uvesti stručne ekskurzije. Smatra nužnim uvesti licenciranje agencija za učenička putovanja kako ne bi, kaže, roditelji bili dovedeni u poziciju da zbog 20 kuna manje biraju agenciju lošije ponude i kvalitete.

- Još u kolovozu lani Udruga je od Ministarstva zatražila hitnu promjenu pravilnika koji regulira učenička putovanja. Ništa se nije dogodilo - poručila je Suzana Hitrec.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:51