RANČ U SRCU ISTRE

FOTO: JOŠ JEDAN STRAVIČAN SLUČAJ ZANEMARIVANJA KONJA U HRVATSKOJ Izgladnjeli preživljavaju u vlastitom izmetu: 'Ovo je horor 30 minuta od naših kuća!'

 
 Vis Vitalis / Facebook

U malom istarskom naselju Forčići, u sklopu grada Buzeta, smješten je ranč Dolina konja koji, prema službenim internetskim stranicama, ‘pruža mogućnosti terenskog jahanja i druženja s ostalim životinjama uživajući u prirodi’. Ljude pozivaju na druženje s preko trideset konja, nekoliko magaraca, mnogo pasa, nekoliko mačaka i drugim domaćim životinjama. Također, nakon smrti prve vlasnice i osnivačice ranča, Marije Berković, istaknut je žiro račun za dobrovoljne donacije koje su trebale životinjama osigurati što bolju budućnost. Međutim, fotografije snimljene na ranču prošli tjedan ne dokumentiraju ‘bolju budućnost’.

Kako je objavljeno na stranicama udruge Vis Vitalis, na ranču Dolina sunca snimljeni su konji u jako teškom stanju: ‘Ovo je horor na 30 minuta od naših kuća! Forčići, između Huma i Roča, područje Grada Buzeta.’

Prema objavama na Facebooku konji su zanemareni, ne dobivaju hranu, uglavnom nemaju vode i većinu vremena stoje u vlastitom izmetu. Kako doznajemo od Diane Kukuruzović, predsjednice Udruge Vis Vitalis koja inače velikim naporima pomaže ozlijeđenim, zlostavljanim i napuštenim životinjama, konjima bi vjerojatno bilo bolje da se nalaze vani gdje se mogu kretati i gdje ne bi boravili u vlastitom izmetu. Prijave su odmah upućene policiji i Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane. Policija je već izašla na teren, obavila zapisnik i postupila dalje prema proceduri, a veterinarska inspekcija trebala je izaći na teren u toku današnjeg dana, kaže Kukuruzović.

Vis Vitalis / Facebook

Javnost je na društvenim mrežama na odgovornost prozvala vlasnika Deana Ribarića koji je prije četiri godine preuzeo brigu o životinjama nakon što je bivša vlasnica i osnivačica Marija Berković 2014. poginula u prometnoj nesreći. On je za Glas Istre rekao da o konjima brine posve sam, te da navodi da su konji zanemareni i izgladnjeli nisu istiniti.

Veterinarska inspektorica iz Pule, Lovorka Tomičić, s kojom smo uspjeli kontaktirati i htjeli provjeriti je li inspekcija izašla na teren, uputila nas je da službeni odgovor potražimo u nadležnom Ministarstvu poljoprivrede, no odgovor do zaključivanja ovog teksta nije stigao. Također, na naše pozive i mailove nije odgovarao ni Dean Ribarić.

Naknadno je u komentarima ispod objave objavljeno da se vlasniku privremeno oduzima devet konja od čega je četiri u lošijem stanju.

Upozorenje! Fotografije u prilogu nekima bi mogle biti uznemirujuće!

Također, objavljen je i odgovor komunalnog redara koji je potvrdio da je temeljem telefonske prijave ‘izvršen očevid na lokaciji Dolina konja, sačinjen zapisnik i obavljen foto zapis’. Predmet je upućen Županijskom veterinarskom inspektoru na daljnje postupanje.

Udruga Vis Vitalis će uskoro trebati pomoć oko nesretnih konja. Naime, kad ih se relocira, vjerojatno će trebati pomoć u hrani i drugim potrepštinama. Na njihovoj stranici na Facebooku možete saznati kako pomoći i pratiti nove informacije.

Ministarstvo poljoprivrede: 'Poduzimaju se predradnje oduzimanja životinja'

U utorak nam je stigao odgovor nadležnog ministarstva o slučaju Doline konja koju prenosimo u cijelosti:

'Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede zajedno s djelatnicima Policijske postaje Buzet Ministarstva unutarnjih poslova provodi izvide i nadzor po prijavi o kojoj postavljate upit.

Nadzor je još uvijek u tijeku pa ne možemo govoriti o ishodu, ali možemo potvrditi da je na gospodarstvu zatečeno 12 označenih konja različitih vlasnika smještenih pojedinačno u zatvorenim drvenim nastambama s ispustom u blizini kojih se nalazi nekoliko pašnjaka ograđenih električnim pastirom.

Na životinjama nisu uočeni znakovi bolesti ili ozljeda, ali tri konja su izrazito mršava, nekoliko ih je lošijeg gojnog stanja, a svi konji su zaprljani i neuredne dlake.

Veterinarska inspekcija provodi predradnje oduzimanja životinja čemu se posjednik ne protivi i surađuje s nadležnim službama.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 03:49