PREDSJEDNIK U KAMPANJI

FOTO: JOSIPOVIĆ U ZAGORJU 'Bio bi grijeh doći ovdje, a ne posjetiti rodne kuće Tita i Tuđmana'

 Ronald Gorsic / CROPIX

VELIKO TRGOVIŠĆE - Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas da bi bilo grijeh doći u Hrvatsko zagorje, a ne posjetiti kuću prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću i Titovu rodnu kuću u Kumrovcu.

"To su velike povijesne ličnosti: i prvi hrvatski predsjednik i predsjednik Tito", rekao je Josipović nakon što je obišao rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Na novinarsko pitanje je li to svojevrsna predsjednička kampanja, odgovorio je da je sve što radi svojevrsna kampanja.

"No, moj razlog današnjeg posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji nije povijest već pogled u budućnost", rekao je predsjednik Josipović.

Dodao je da je u razgovoru s krapinsko-zagorskim županom Željkom Kolarom i načelnikom Velikog Trgovišća Robertom Grebličkim čuo dobre podatke koji toj županiji služe za čast, a mogu i biti primjer drugima. Naveo je kako je u odnosu na prošlogodišnje razdoblje zaposlenost u županiji porasla za 6 posto, a nezaposlenost pala za 7 posto.

Isto tako, dodao je predsjednik Josipović, povećani su i prihodi od trgovine i industrije, a izvoz je porastao za 10 posto. Naveo je da su ga čelnici županije i općine Veliko Trgovišće izvijestili i o pripremi pojedinih projekata s kojima će aplicirati za fondove Europske unije.

Na pitanje kako danas ocjenjuje ulogu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana odgovorio je da se njegova ocjena u načelu nije promijenila.

"Dr. Tuđman bio je naš prvi predsjednik koji je vodio zemlju k osamostaljenu. No, s druge strane ima i dijelova u njegovoj povijesti koji mi nisu dragi i simpatični, a u prvom redu riječ je o pretvorbi i privatizaciji, pa i o nekim aspektima koji su vezani za određene počinjene zločine. Ali mislim da on tu možda nije osobno odgovoran, ali kao predsjednik nosi i taj teret", rekao je Josipović.

U knjigu dojmova predsjednik Josipović napisao je: "Čast mi je što sam ponovno u kući dr. Franje Tuđmana, prvog predsjednika Republike Hrvatske".

Josipović je Tuđmanovu rodnu kuću prvi puta posjetio 2009. kada je napisao: "Posjetio sam rodnu kuću prvog hrvatskog predsjednika želeći Hrvatskoj napredak i izlazak iz krize".

Nakon Velikog Trgovišća predsjednik Republike posjetit će Zabok, Tuhelj, a večeras će u Kumrovcu prisustvovati svečanosti otvaranja spomenika Gjuri Deželiću u tamošnjem Muzeju vatrogastva.

Presuda za Ljubljansku banku očekivana

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je danas kako je za njega odluka Europskog suda za ljudska prava o povratu novca štedišama Ljubljanske banke očekivana, jer je u skladu sa zakonom i pravdom.

"Ne mislim i ne vjerujem da bi ta presuda trebala utjecati na odnose Slovenije i Hrvatske. Naši odnosi su vrlo dobri, a presudio je sud europske razine, i ne može nam se prigovoriti da smo mi tu nešto pristrani", rekao je Josipović tijekom obilaska Hrvatskog zagorja, gdje će posjetiti kuću Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću i rodnu kuću Josipa Broza Tita u Kumrovcu.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu naložio je Sloveniji da vrati depozite hrvatskim i svim drugim štedišama Ljubljanske banke izvan Slovenije, onako kako je to napravila u slučaju slovenskih štediša prije dva desetljeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 08:58