ISKUSNI VOJNICI

FOTO Jutarnji na terenu s vojnom bojnom: Vrhunski profesionalci i high-tech oprema u potrazi za Antonijom

OKLAJ - Na teren izlaze u četiri sata ujutro, napuštaju ga u 23 sata. No ni tada im ne završava radni dan jer u baznom logoru nastavljaju obavljati nalaizu prikupljenih podataka i snimaka i priprema za sljedeći radni dan koji im u pravilu počinje za par sati.

Vojno - obavještajna bojna HV-a dopustila je reporterima Jutarnjeg da provedu s njima dan u potrazi za Antoniom Bilić i dobije uvid u hi-tech opremu i bespilotne letjelice kojima se svaki dan pretražuje cijeli kanjon rijeke Krke.

Rad i hijerarhija

U timu je 17 pripadnika bojne, pod zapovjedništvom pukovnika Perice Turalije, glavnog koordinatora aktivnosti na terenu i zapovjednika voda natporučnika Kriletića. S njima smo krenuli u nastavak traganja dijela kanjoina Krke.

Družeći se s njima i gledajući ih kako rade, svima odmah postane jasno da su to momci za koje je posao koji obavljaju iznad svega. Vidi se stega, red, rad i hijerahija,te međusobno profesionalno i ljudsko poštivanje.

- Podijeljeni smo na dva tima po četiri pripadnika koji izravno upravljaju sustavima, četiri analitičara prikupljenih podataka i jednog pripadnika veze, dok je ostatak pripadnika zadužen za osiguranje i logistiku - kazao nam je pukovnik Turalija.

Pukovnik je objasnio kako su dosada na terenu u više navrata snimili kompletan tok rijeke Krke od lokacije Brljan za koju je Dragan Paravinja istražiteljima naglasio kao mjesto gdje je djevojku bacio u vodu, pa sve do ušća Krke u Prukljansko jezero, znači cijeli tok u dužini od blizu 38 kilometara.

POTRAGA ZA ANTONIJOM BILIĆ: Reporteri Jutarnjeg u akciji, sve o potrazi i uhićenju Dragana Paravinje pročitajte OVDJE

- Prije svakog novog terena, dnevni operativni plan formiramo dan unaprijed. Osim snimanja kanjona i rijeke, letjelice šaljemo i u provjeru mikrolokacija koje potencijalno mogu istražitelje dovesti na kvalitetan trag - naglasio je pukovnik.

Jasan obris

Turalija je objasnio kako njihove bespilotne letjelice snimaju teren u visokoj rezoluciji, a šalju i slike uživo na upravljačku konzolu s koje se letjelica prati. Svi kadrovi se mogu dodatno zumirati, njihova razlučivost dodatno poboljšati nizom programa.

- Ne možete se sakriti od naših letjelica. Evo, ako želite spustite se gdje god hoćete u kanjon i biti ćete brzo locirani zajedno sa vašim kretanjem ili ako ste u fazi prikrivanja jer letjelica na upravljačku konzolu odašilja veoma jasan i točan obris vaše konstitucije tijela - rekao je Turalija.

Natporučnik Kriletić je na samom terenu definitvno "alfa i omega" svih sofisticiranih djelovanja i nepresušni izvor tehničkih detalja

Informacije za stožer

- Da, ovo nam je prvi put da tragamo za tijelom - pojasnio je zapovjednik voda natporučnik Kriletić. Objasnio je kako letjelice mogu snimati teren u svim meteorološkim uvjetima, a manje poteškoće se javljaju jedino u slučaju tuče ili proloma oblaka.

Jedinica je u više navrata otkrila detalje na terenu koje su odmah prijavljivali centralnom stožeru za traganje, koji je odmah na to mjesto slao tim ltragača.

Natporučnik je kazao kako let "nečujnih ptica" može trajati od jedan do jedan i pol sat, što ovisi o smjeru kretanja uz ili niz vjetar, te nam je s osmijehom kazao kako u traganje nisu uključene jedna ili dvije letjelice kako su mediji do sada izvještavali, nego ih ima znatno više, ali to mora ostati tajna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:28