DAN POSLIJE: GRAD KOJI SU POPLAVILE ČETIRI RIJEKE

FOTO Jutarnji u poplavljenom Karlovcu: 'Podrum mi je prepun vode. Jako smrdi, očito se pomiješala s kanalizacijom'

 Robert Fajt / CROPIX

KARLOVAC - U gradu koji su poplavile sve njegove četiri rijeke situacije se normalizira. Vodostaji svih rijeka su u opadanju. Kupa, koja je svoj maksimum od 784 centimetara imala u utorak u 15 sati, pada, doduše mnogo sporije nego je bujala, te je točno dan kasnije bila na 758 centimetara. Još je važnije da su u opadanju Korana i Mrežnica koje su se razlile i spojile na Mekušju, odnosno Logorištu.

Nakon što je voda prodrla u stotinjak dvorišta i u utorak zatvorila kilometer prometnice, već ujutro je s noćnih pola metra razina vode na cesti bila dvadesetak centimetara, dok se do popodnevnih sati gotovo potpuno povukla te se tim dijelom promet u potpunosti normalizirao. O šteti se još ne govori, međutim, za sada je jasno da ona neće biti tako velika, kako je u početku izgledalo, jer gotovo da nema kuće u koju se probila. Uglavnom su bili poplavljeni podrumi, te garaže i gospodarski objekti oko kuća.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Anka Mamuzić jedva je dočekala jutro da joj se voda povuče iz dvorišta. Zatekli smo je u iščekivanju vatrogasaca.

- Trebam pomoć. Podrum mi je prepun vode, ispod cijele kuće. Jednostavno je ne možemo izbaciti bez pomoći vatrogasaca. Jako smrdi jer se očito pomiješala s kanalizacijom. Tuda nam prolaze i vodovodne cijevi, pa vodu prokuhavam, za svaki slučaj - priča Anka Mamuzić govoreći kako je taj podrum u ratu spasio mnoge živote.

Nikola Juraić, umirovljeni ravnatelj karlovačkog Dječjeg vrtića, šetao je dvorištem - u ribarskim čizmama i kroz šezdesetak centimetara vode.

Pitamo ga je li prošla opasnost.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

- Je, hvala Bogu. Došla mi ja na centimetar do kućnog praga, a onda počela opadati - priča Nikola pokazujući debljinu prsta koliko joj je nedostajalo da uđe u kuću.

To što mu je u garaži pola metra vode, kaže, i nije neki problem, očistit će se.

Branko Doždor koristi situaciju, pa iz dvorišta na poplavljenu ulicu baca snijeg. Kaže, nek ga voda nosi, prije će se otopiti. Zadovoljan je kako je sve završilo, a posebno hvali karlovačke vatrogasce koji su cijelo vrijeme bili na dispoziciji.

- Nije ih čak trebalo ni zvati, sami su dolazili i pitali treba li pomoći - kaže Branko.

U dužini od jednog kilometra voda nije ušla u dvorište samo jednog mještanina, Ivice Frketića. Pitamo ga u čemu je tajna.

- Kada sam sedamdesetih godina gradio kuću, znao sam da je ovo močvaran teren, pa sam gradilište navozio sa sto kamiona zemlje i digao razinu za oko jednpog metra. Evo, sada se isplatilo, hvali se Frketić.

Foto: Robert Fajt / CROPIX

Njegov susjed preko ceste Tomislav Novosel nije bio te sreće. Njega nije poplavila Korana, kao većinu, već im se iza kuće "došuljala" Mrežnica.

- Nije ušla u kuću, samo u staju, ali na vrijeme smo zbrinuli životinje, koze i kokoši - kaže Tomislav.

Dok stanovnici Karlovačke županije sada mogu odahnuti i polako sanirati štetu , mještani ličkog Kosinja tek sada počinju strepjeti. Pet sela Kosinjske doline prometno je izolirano, a kako se tamo jezero Kruščica zbog rasta vodostaja rijeke Like prelijeva, boje se najgoreg. Na terenu su sve raspoložive interventne ekipe, a u nekim kućama koje bi se mogle naći prve na udaru vode, već su počeli seliti namještaj iz prizemlja objekata na prve katove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:51