EKSKLUZIVNO

FOTO: JUTARNJI U UREDU UHIĆENELOVRIĆ Dožupani čekaju da imiz zatvora javi tko će je zamijeniti

Preko odvjetnika su joj u Remetinec poslali nacrt odluke, ali se s njom nisu čuli od uhićenja 1. travnja
 Mate Piskor / CROPIX

Plaće će zaposlenici Sisačko-moslavačke županije primiti na vrijeme, dožupan Ivan Nekvapil i ja imamo ovlasti potpisa financijskih dokumenata, a što se tiče zdravstva i školstva, odnosno decentraliziranih sredstava državnog proračuna, sve je regulirano zakonima i propisima, ništa nije upitno, županijski upravni odjeli dobro funkcioniraju.

Iako smo svi prvih dana bili šokirani uhićenjem i pritvaranjem županice Marine Lovrić Merzel, činimo sve da Županija radi normalno, da pružimo najbolju moguću uslugu građanima koji su nas birali. Rekao nam je ovo Zdenko Vahovec (SDP), zamjenik županice Marine Lovrić Merzel, koji je zbog redoslijeda na izbornoj listi (njegovo ime bilo je prvo na izbornoj listi do županice) za sada prvi dožupan, onaj koji saziva i vodi kolegije.

S dožupanima Vahovcem i Nekvapilom (HNS) razgovarali smo jučer u zgradi Županije. Najprije u njihovu kabinetu, potom u sali za sastanke, te na kraju u uredima Županije.

- Kao što smo vam rekli, Županija radi normalno, ljudi su uhodani, svatko zna svoje ovlasti, jedino je nama dvojici, koji smo na dužnosti tek devet mjeseci, trebalo neko vrijeme da pohvatamo sve konce i uputimo se u sve tajne funkcioniranja sustava - rekli su dožupani.

Ističu da se od 1. travnja i uhićenja županice do sada nisu s njom čuli.

Na fotografiji: Dvojica dožupana s pomoćnicima u sjedištu Županije

- Kontakti su omogućeni jedino odvjetniku i članovima uže obitelji, a mi smo preko odvjetnika i izvanraspravnog vijeća suda prema županici uputili nacrt odluke o određivanju dožupana koji će je zamjenjivati. Naime, prema zakonima i Statutu Županije, županicu zamjenjuje onaj zamjenik kojeg ona odredi, i svakog dana očekujemo njezin odgovor, odnosno odluku o tome. Što se tiče njezine krivnje, vjerujemo da je na najboljem putu da dokaže svoju nedužnost i da će ubrzo izaći iz pritvora i vratiti se na svoju dužnost - kaže Vahovec.

Ističe da je prošlog tjedna bio na sastanku u središnjici SDP-a na Iblerovu trgu u Zagrebu, te da je dogovoreno da će on do redovne izborne procedure zamjenjivati županicu na mjestu predsjednika Županijske organizacije SDP-a, s obzirom na to da je ona podnijela ostavku na sve stranačke funkcije.

Razmišlja li se o izborima za župana, pitali smo ga. Odgovorio je da se o tome nije razgovaralo, te da se u stranci o izborima za župana ne razmišlja. Drugi dožupan, Ivan Nekvapil, ističe kako on nije imao potrebe razgovarati s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić o sisačkom slučaju jer je HNS ušao u koaliciju s SDP-om i drugim strankama sa željom da pomogne u razvoju županije i boljem životu za sve građane.

Ured županice na drugom katu zgrade prazan je od 1. travnja. Dožupani Vahovec i Nekvapil te tajnica otključali su nam kabinet Marine Lovrić Merzel. - Njena soba je prazna jer je to ured županice i ostat će tako do njezina povratka na radno mjesto - zaključio je dožupan Vahovec. Ili do novih izbora i novog župana ili županice.

Na stolu su ostale stare novine prije uhićenja

1. Uredom dominira kožna garnitura za sjedenje, veliki radni stol i klupski stolić. Uz zidove su komode i regali prepuni suvenira i knjiga.

2. Na zidu iza radnog stola velika fotografija Marine Lovrić Merzel i predsjednika Josipovića.

3. S druge strane prozora umjetnička slika, ulje na platnu, crkva Svete Marije Magdalene u Selima, najljepša crkva Sisačko-moslavačke županije, rad akademskog slikara iz Siska, Ivice Marekovića.

4. Na klupskom stoliću ostale su stare novine, sa slikama županice na naslovnici, vjerojatno tekstovi s intervjuima ili nekim starim županičinim aferama.

5. Na radnom stolu predizborni plakat sa slikom županice.

6. Na niši zida vukovarska golubica i alkar.

Ured županice Marine Lovrić Merzel na drugom katu zgrade u strogom središtu Sisku, koji je naslijedila od Đure Brodarca, nekorišten je od njezina uhićenja. Županica je u njemu zadnji put bila 1. travnja, za policijske pretrage. Ured se redovito čisti, cvijeće zalijeva, a ključ čuvaju tajnice. Iz ureda županice vode dvoja vrata: jedna prema tajništvu, druga prema kabinetu za sastanke. S prozora je pogled na Trg Ljudevita Posavskog.

Suci odlučili o njenoj žalbi na pritvor

Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda jučer je odlučivalo o žalbi branitelja osumnjičene Marine Lovrić Merzel na istražni zatvor.

Iako će odluka biti poznata tek danas, teško se može očekivati značajnija promjena, jer Lovrić Merzel nije odstupila s mjesta županice. Time je znatno otežala svoju poziciju u pogledu izlaska iz Remetinca jer joj je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja djela te mogućeg utjecaja na svjedoke. (Željko Petrušić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:52