ANTON KLIMAN

FOTO: JUTARNJI U VODNJANU, RODNOM MJESTU NOVOG MINISTRA TURIZMA 'Naš Toni je čovjek od vjere, u crkvi je svaku nedjelju'

Ministar je predsjednik Hrvatskog katoličkog zbora 'MI' i dobitnik je Biskupske nagrade 2012. godine
 EPH

- Ja sam glasala za njega, slobodno to napišite. Svi mu želimo puno sreće, uspjeha i ljubavi - ponosno nam govori gospođa Zorka Kevrić iz Vodnjana, a sufliraju joj dvije prijateljice.

Razdraganost je riječ koja najbolje opisuje raspoloženje vodnjanskih nonica zbog činjenice da je njihov sugrađanin Anton Kliman postao ministar turizma.

- Znamo ga, kako ne, znamo cijelu njegovu familiju. To su pošteni, vrijedni i sposobni ljudi - kaže Zorka Kevrić.

- Kada sam ga vidjela na televiziji, ja sam mu mahala. Znam da me ne može vidjeti i čuti, ali što ćete, tako mi je došlo - dodaje kroz smijeh.

Nonice su u šetnji nakon nedjeljne mise na kojoj je, otkrivaju nam, bio i ministar.

Danijela Peracic / CROPIX
Vodnjan, 240116. Reportaza o novom ministru turizma Antunu Klimanu. Foto: Danijela Peracic / CROPIX

Foto: Danijela Peračić / CROPIX

Svake nedjelje su u crkvi, i on i supruga i njegovi roditelji - vele nam starije Vodnjanke.

Dobro raspoloženje

Nakon što je istarski gradić dobio svojeg prvog predstavnika u Vladi, kako nam objašnjava Đevad Omerčić, vlasnik kafića u samom centru mjesta, Vodnjan kao da se probudio u boljem raspoloženju.

Tonija dugo poznajem, on je moj prijatelj, baš je jutros tu bio. On je čovjek na svom mjestu, apsolutno sposoban za funkciju koju je preuzeo. Voli Vodnjan, voli Hrvatsku, o njemu ovdje možemo reći samo sve najbolje - priča Đevad.

Rodno mjesto Antona Klimana, s nešto više od pet i pol tisuća stanovnika, dugo je bilo satelit Pule koja je udaljena svega desetak kilometara, a danas ima status grada. Kao i u cijeloj Istri, ovdje prevladava multikulturalno ozračje - starosjedioci su se pomiješali s ljudima koji su, idući trbuhom za kruhom, nakon Drugog svjetskog rata i kasnije doseljavali iz cijele Hrvatske i zemalja bivše Jugoslavije. Na vlasti u Vodnjanu je IDS-ov gradonačelnik, a Kliman je dopredsjednik istarskog HDZ-a. Bio je najveći donator HDZ-ove izborne kampanje iz Istre - osobno je donirao 2000 kuna, a njegova tvrtka Barbariga nova d.o.o. iz Vodnjana, koja se bavi turizmom, još 10.000 kuna.

Klimanovi su, kako doznajemo, autohtona vodnjanska obitelj. Antonov otac radio je kao kovač u pulskom Uljaniku i godinama je bio sindikalni povjerenik, a majka mu je bila kućanica. Pored toga, oduvijek su imali poljoprivredno zemljište na kojem su uzgajali masline i vinovu lozu, što je podebljavalo obiteljske prihode.

Otac mu je kao sindikalist pokazao sjajne organizacijske sposobnosti, tako da su ga pozivali i nakon što je otišao u mirovinu. Vjerujem da je iste organizacijske sposobnosti naslijedio i sin i da će biti odličan ministar - priča nam župnik Marijan Jelenić, dugogodišnji Antonov prijatelj.

Danijela Peracic / CROPIX
Vodnjan, 240116. Reportaza o novom ministru turizma Antunu Klimanu. Na fotografiji: vodnjanski zupnik Marijan Jelinic.Foto: Danijela Peracic / CROPIX

Foto: Župnik Marijan Jelenić (Danijela Peračić / CROPIX)

Lokalna djevojka

Novi je hrvatski ministar turizma rođen 9. lipnja 1967., a u Vodnjanu živi cijeli svoj život. Vjenčao se s lokalnom djevojkom Karmen s kojom ima troje djece - Petru, Antona i Luciju. Velečasni Jelenić otkriva nam zanimljiv detalj o obitelji Klimanovih - njihov daljnji rod i prijatelj Antonovog oca bio je monsinjor Božo Milanović, poznati istarski antifašist koji je nakon Drugog svjetskog rata imao presudnu ulogu u dokazivanju da Istra pripada Hrvatskoj, zastupajući tu regiju na Mirovnoj konferenciji u Parizu 1946. godine. Jedan od glavnih dokaza da u Istri oduvijek žive Hrvati bio je dokument "Spomenica hrvatskog svećenstva u Istri Savezničkoj komisiji za razgraničenje Julijske krajine", a granica je dogovorena 1947. Pariškim mirovnim sporazumom.

Župnik Jelenić kaže da je Klimanova obitelj povezana s crkvom - ministar je, među ostalim, predsjednik Hrvatskog katoličkog zbora "MI", laičke udruge odobrene od Biskupske konferencije Hrvatske koja izdaje istoimeni časopis u čijem je uredničkom vijeću, a dobitnik je i Biskupske nagrade 2012. godine.

On je čovjek od vjere. Ja sam župnik ovdje već 42 godine, Anton je kod mene išao na vjeronauk, ja sam ga vjenčao, svake nedjelje je ovdje na misi - priča velečasni.

Pitam ga kako će ministar sada stizati na nedjeljne mise u Vodnjan, s obzirom na novonastale obaveze.

- Dolazit će sigurno, on je obiteljski čovjek. Ako ne bude mogao, ići ću ja kod njega u Zagreb - smije se vodnjanski župnik.

Marijan Jelenić kaže da je on, na neki način, Klimanov kolega - tajnik je crkvenog Odbora za pastoral turizma, što bi otprilike bio crkveni ministar turizma.

- Turizam je najmasovniji novovjeki fenomen koji je dobar za ukupno zdravlje čovjeka. Putovanje, upoznavanje novih ljudi, novih kultura, jezika, to je sve vrlo važno za čovjeka. Na jednoj konferenciji rečeno je da, kada ne bi bilo turizma, trebalo bi otvoriti onoliko umobolnica koliko danas imamo hotela - priča Jelenić, objašnjavajući da su potencijali turizma bazirani na sakralnoj kulturnoj baštini u Hrvatskoj vrlo slabo iskorišteni.

Papu Pija u Italiji dolazi godišnje pogledati tri milijuna ljudi, a mi ovdje u Vodnjanu, recimo, imamo svjetsko čudo, 300 relikvija svetaca s područja cijelog nekadašnjeg Rimskog Carstva koje obuhvaćaju period od 2300 godina - govori vodnjanski župnik.

Kaže da je aktualni ministar turizma dobro upoznat s tom činjenicom, ali ga nema namjeru vući za rukav. Svojedobno mu je, priča, predlagao da preko Hrvatske turističke zajednice zastupa Crkvu na turističkim sajmovima, što je uobičajena praksa u zapadnim državama. Nada se, međutim, da će se zbog činjenice da je ministar odavde, napokon urediti taj istarski gradić u kojem ima jako puno starih zapuštenih zgrada.

Anton Kliman svoju je profesionalnu karijeru započeo 1988. u Turističkom društvu Vodnjan, preteći lokalne turističke zajednice, gdje je bio direktor, a turizmom se bavi cijeli svoj radni vijek. Diplomirao je 2005. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i po struci je viši ekonomist za unutarnju i vanjsku trgovinu. Vlasnik je i direktor tvrtke Barbariga Nova koja upravlja apartmanima u turističkom naselju Barbariga.

- S obzirom na to da sam postao ministar, upravljanje tvrtkom prebacit ću na odvjetnički ured - rekao nam je Kliman u telefonskom razgovoru, ispričavši se što se s nama ne može osobno naći jer mu supruga slavi rođendan.

Barbariga Nova

U Barbarigi ima oko 1700 smještajnih jedinica, a njegova tvrtka, kako nam je objasnio Kliman, agencijski posreduje kod iznajmljivanja 300-injak jedinica.

Osim toga, imamo apartmane u Červar Portu, mjestu Gajac na Pagu i Maredi pored Novigrada. Sve zajedno radi se o 350-400 smještajnih jedinica - kazao je.

Jedan od planova koji razvija Barbariga Nova je i gradnja hotela u tom naselju.

- Radi se o hotelu kategorije 4 zvjezdice s oko 130 smještajnih jedinica - kaže Anton Kliman koji će se, kako je najavio, u svojem mandatu zalagati za olakšavanje makroekonomskih uvjeta poslovanja hotelskoj i kamping industriji te agencijama u svrhu postizanja veće konkurentnosti, kao i rješavanje problema turističkog zemljišta, odnosno stavljanje u funkciju turističkih objekata i komplekse bivše vojske od Savudrije do Cavtata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 14:12