FANOVI: NIJE KAO CECA

FOTO Karleuša pjevala u Zagrebu na dan haške presude. Robert (18): Hrvat sam, ali neću se zbog generala odreći narodnjaka

Presude su nepoštene, još sam u nevjerici, ali to nema veze s glazbom i zabavom, rekla je uoči koncerta jedna posjetiteljica
Zagreb, 150411.Avenija Dubrovnik.Prvi posjet Zagrebu i nastup srpske folk pjevacice Jelene Karleuse u klubu Ground zero. Na slici: Jelena Karleusa sa plesacicama.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Suvar / CROPIX

ZAGREB - Trebao je to biti spektakl, kako su najavljivali organizatori. U nekim drugim okolnostima, sudeći po uobičajenoj posjećenosti narodnjačkih klubova u Zagrebu, možda bi i bio. Ali presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koje su šokirale hrvatsku javnost, utjecale su i na štovatelje turbo-folk glazbe.

Bijela limuzina

U petak, na dan izricanja presuda, u zagrebačkom klubu Ground zero na koncertu Jelene Karleuše, srpske turbo-folk pjevačice koja je tad prvi put nastupala u Hrvatskoj, okupilo se, naime, tek nešto više od 200 uglavnom mlađih posjetitelja.

Još prije ponoći, bijela je limuzina bila parkirana ispred kluba, a zaštitari su na ulazu pregledavali posjetitelje. Klub je bio poluprazan.

Zagrijavajući se alkoholnim pićima, djevojke u kratkim haljinama i visokim potpeticama razgovarale su i pjevušile. Iako je početna atmosfera bila obećavajuća, klub se ni poslije ponoći nije popunio. Jedna od mladih djevojaka kaže nam da je jedva dočekala ovaj koncert, bez obzira na presude hrvatskim generalima.

- Jelena nije tipična turbo folk pjevačica, drukčija je i po ponašanju, i po nastupu. Ona nije ni na koji način povezana s ratom, a osim toga, generalima se možda i smanje zatvorske kazne - kaže nam druga, 20-godišnjakinja, koja je htjela ostati anonimna.

- Presude su nepoštene, još sam u nevjerici, ali to nema veze s glazbom - dobacuje Helena (22).

‘Jelena je broj 1’

Slično su razmišljali i ostali, odreda mladi ljudi, Zagrepčani. Robert Pavlović, s kojim je Karleuša kasnije tijekom nastupa plesala na pozornici, zabavljao se s 19-godišnjim prijateljicama Marijom i Anitom.

- Provod, provod, ludi provod - to je razlog našeg dolaska. Narodnjake slušam otkad znam za sebe, a Jelena je broj 1 pjevačica. Svjestan sam da je hrvatskim generalima izrečena presuda, ali Karleuša nema nikakve veze s tim.

Datumi se poklopili

Hrvat sam, suosjećam s braniteljima, ali ne moram se zbog toga žrtvovati i odreći se svog života. Jelena je liberalna, zalaže se za prava svih ljudi. Ne treba je usporerđivati s Cecom - ističe Robert (18). Oko 1.30 sati je koncert započeo.

- Žao mi je što nisam stigla prošetati Zagrebom kako bih pokazala da nema razloga da se plašim dolaska - poručila im je srpska pjevačica.

No, neki su jučer ipak, nakon haaške presude generalima, otkazali svoj dolazak na Karleušin koncert.

- Puno je ljudi otkazalo rezervaciju zbog presuda. Nažalost, datumi su se poklopili. Kad smo to shvatili, pokušali smo dogovoriti drugi termin, no Jelena je bila slobodna tek u ljeto, kad je Zagreb prazan. I ona se upitala je li u redu što nastupa baš na taj dan, a mi smo, naivno, rekli da je sve ok. Smatrali smo da Hrvati nemaju predrasuda spram njene nacionalnosti - rekao je Markoč.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:14