VLADA ODJEDNOM PRONAŠLA 40 MILIJUNA KUNA

FOTO Kosor iznenada došla u 'Vladin logor' i poručila radnicima: Pronašli smo rješenje za Đakovštinu

Radnici bi u srijedu trebali početi dobijati svoja dugovanja, pa su neki predložili prekid prosvjeda
 Dragan matić/Cropix

ĐAKOVO - Premijerka Jadranka Kosor u petak je iznenada osvanula u Đakovu i bivšim radnicima Đakovštine obećala isplatu svih potraživanja u bruto iznosu od preko 40 milijuna kuna i to već sljedećeg tjedna. Tako je „slučaj Đakovština“ u samo sedam dana doživio veliki obrat.

Naime, još prošloga tjedna ministar Petar Čobanković rekao je radnicima da mogu zaboraviti na svoje novce, jer da Vlada nema zakonskih okvira kako bi im isplatila potraživanja bivše tvrtke koja je završila u stečaju.

No, jedan odlazak prosvjednika u Zagreb i činjenica da se bliže parlamentarni izbori učinili su svoje i Vlada je odjednom novac pronašla, premda će premijerka po izlasku iz šatora u tzv. Vladinom logoru, u kojem je uzgred bio i sam Čobanković koji ovaj put nije ništa govorio, kazati da nije riječ o nikakvom obratu.

- Od prvog dana razumijemo probleme ovih ljudi i tražili smo rješenje. U utorak ćemo na sjednici Vlade donijeti odluku da preuzmemo ta potraživanja na sebe, a radnicima iz proračunske pričuve isplatimo iznos koji će biti veći od 26 milijuna kuna, jer se moraju platiti porezi i prirezi, pa je to više novaca.

Radnici će svaki za sebe potpisivati ugovor i nakon toga novac će im biti uplaćen.

Bilo je teško i komplicirano pronaći rješenje i to se moglo jedino kroz pričuvu - izjavila je Kosor po izlasku sa sastanka s predstavnicima prosvjednika iz šatora iz čijeg je dimnjaka u tom trenutku simbolično izlazio bijeli dim, a Kosor je za ovu prigodu za rever kaputa okačila bedž prosvjednika s brojkom 26. Većina ih ju je inače toplo pozdravila, pa se „ženi srca kamenog“ kako su je nazvali tijekom prosvjeda u Zagrebu, ovaj put pljeskalo, a na ulazu u „Vladin logor“ dobila je i buket cvijeća. S koliko su emocija radnici dočekali vijest o isplati potraživanja potvrđuju i suze na njihovim, a jedna od njih - Anka Botušić, čuvši da će im novac biti isplaćen toliko se rasplakala da je morala izaći iz šatora.

- Trebamo vjerovati premijerki. Obećala je da ćemo već od srijede potpisivati ugovore i očitovati se svatko za sebe želi li isplatu u gotovini ili preko računa, s obzirom da nekima banke samo čekaju bilo kakvu uplatu ne bi li im skinuli novac s računa. Ovo nije kao razgovor s Čobankovićem i naš je prijedlog da sklopimo šator i da se povučemo, a ako nas prevare uvijek se možemo vratiti - kazali su u ime Koordinacije prosvjednika Stjepan Ljubej i Sanja Katić, koje je podržao i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković, koji je čestitao Vladi na ovakvoj odluci. No, dio od 350 bivših radnika Đakovštine i dalje je bio za nastavak prosvjeda započetog prije 11 dana.

- Već su nas jednom prevarili. Ako smo do sada izdržali, možemo i još sedam dana - kazala je Sanja Mur (45), bivša radnica koja je u prosvjedu unatoč teškom zdravstvenom stanju. Ova je žena naime operirala tumor na grlu, a otkaz je dobila dok je bila na bolovanju poslije operacije. Osim za preživljavanje novac joj treba i za nastavak terapija, ali je i dalje spremna prosvjedovati dok novac ne dobije u ruke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 12:32