SVI LIDERI IZ REGIJE

FOTO Kosor na početku summita u Dubrovniku: Hrvatske neće okrenuti leđa svojim susjedima

'Prošle sam godine kazala da Hrvatska prolazi zadnjih 100 metara do cilja ulaska u Europsku uniju, a sada mogu ustvrditi da je utrka uspješno okončana. Uskoro će Hrvatska biti 28. zemlja EU, a hrvatski jezik 28. jezik EU'
Dubrovnik 080711.Croatia Summit 2011 u Dubrovniku, hotel Palace, poceo je danas uvodnim zasjedanjem.Uvodna izlaganja govorili su Jadranka Kosor, predjednica Vlade Rh i predsjednik RH Ivo Josipovic.Borut Pahor i Jadranka Kosor.Foto: Sinisa Sunara / Cropix
 Siniša Sunara / CROPIX

DUBROVNIK - Sažetak dvadeset godina razvojnog puta Hrvatske te perspektiva Hrvatske i regije u narednom desetljeću, tema su razgovora sudionika Croatia Summita koji se petak i subotu održava u Dubrovniku. Na 6. po redu Croatia Summitu u hotelu Dubrovnik Palace sudjeluju šefovi država i vlada, visoki dužnosnici europskih i sjevernoameričkih zemalja te predstavnici međunarodnih organizacija.

Naglasak je stavljen na pitanja gospodarskog upravljanja, izazove koji su postavljeni regionalnoj i globalnoj sigurnosti razvojem događaja na prostoru južnog Mediterana kao i izglede eurointegracije zemalja jugoistočne Europe.

- Mnogi od nas primjer su kako neke povijesne odrednice ne moraju trajno određivati naše sudbine. Možemo sami uzeti sudbinu u ruke u ostvarenju europskog sna - započela je svoje obračanje premijerka Kosor kao domaćin dubrovačkog skupa osvrnuvši se na svoje obraćanje sudionicima summita 2010 godine.

- Prošle sam godine kazala da Hrvatska prolazi zadnjih 100 metara do cilja ulaska u Europsku uniju, a sada mogu ustvrditi da je utrka uspješno okončana. Uskoro će Hrvatska biti 28. zemlja EU, a hrvatski jezik 28. jezik EU - rekla je premijerka Kosor.

Naglasila je i da su veliki izazovi Hrvatske ispunjeni: ulazak u NATO i Europsku uniju te da se Hrvatska time oprašta s težom stranicom povijesti te okreće novu stranicu izazova koju EU donosi.

- Hrvatska svoje članstvo u EU neće koristiti za rješavanje problema sa zemljama u okruženju te neće okrenuti leđa svojim susjedima - poručila je svojim kolegama u regiji Kosor. Isto je poručio i predsjednik Josipović, da će Hrvatska biti snažan oslonac svojim susjedima koji i sami prolaze kroz transformacije kroz koje je Hrvatska uspješno došla do EU.

Uz domaćina, premijerku Kosor te predsjednika Josipovića, na dubrovačkom summitu sudjeluje i belgijski premijer Yves Leterme, bugarski premijer Boyko Borissov, slovenski premijer Borut Pahor, makedonski premijer Nikola Gruevski, crnogorski premijer Igor Lukšić, te kosovski premijer Hashim Thaci. Svi su oni u pozdravnom govoru pozdravili završetak hrvatskih pregovora za ulazak u EU. Među glavnim govornicima prvog dana summita su i predsjednik izraelskog parlamenta Knesset Reuven Rivlin, američki državni podtajnik za politička pitanja William J. Burns te predsjednica odbora regija EU Mercedes Bresso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:08