PREMIJERKA U SPLITU

FOTO, Kosor: Učinit ćemo sve da spasimo škverove, imamo i plan B

'Vlada i dalje čvrsto vjeruje u uspjeh drugog kruga privatizacije brodogradilišta. Ako propadne drugi krug, Vlada će sve učiniti za opstanak brodogradnje. Radit će se i na planu B', kazala je premijerka, no nije pojasnila što bi to bilo 'plan B'
 Duje Klarić/CROPIX

SPLIT - Po završetku radnog sastanka s članovima Uprave Brodosplita i predstavnicima triju škverskih sindikata, premijerka Jadranka Kosor je zračila optimizmom: - Vlada RH i dalje čvrsto vjeruje u uspjeh drugog kruga privatizacije brodogradilišta. Ako propadne drugi krug, Vlada će sve učiniti za opstanak brodogradnje. U narednom vremenu u suradnji s Upravom i sindikatima radit će se i na planu B, kazala je premijerka, no nije pojasnila što bi to bilo 'planom B'.

- Nas nitko ne pritišće, bio je njen odgovor na pitanje je li bilo pritisaka iz Bruxellesa oko brodogradilišta i njihove sudbine. Za ideju o građenju brodova za Hrvatske brodare kao mogućem rješenju za sve probleme, kazala je kako su "sve mogućnosti otvorene", tako je Vlada otvorena za sve konkretne prijedloge kako bi zaštitili što je moguće više radnih mjesta.

Sindikalist Zvonko Šegvić bio je također pun pozitivne energije nakon susreta. - Proizvodit ćemo i dalje najbolje brodove na svijetu, trebamo zavrnuti rukave i raditi, nije mi samo jasno zašto se stalno spominju stečaj i likvidacija?

Predsjednik Uprave Brodosplita Srđan Kovač se pojadao pak kako je pred njima "mjesec i pol dana teškog rada", za kojeg je siguran da će "od toga nešto sigurno izaći".

Premijerka je u Split došla sa svom silom ministara, tako su prvi dodir najnovijeg Jadrolinijina trajekta s morem popratili ministar financija Ivan Šuker (kojeg su škverani dočekali zvižducima), ministar prometa Božidar Kalmeta, ministar gospodarstva Đuro Popijač, ministar prosvjete Radovan Fuchs, ali i predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak.

Direktor Brodosplit-Brodogradilišta za specijalne objekte Damir Arapović vjeruje kako je putokaz za rješavanje posljedica recesije upravo državni projekt obnove bijele flote, s čim se složio i predsjednik Uprave Jadrolinije Slavko Lončar rekavši: - Protiv recesije se boriti možemo ugovarajući gradnju brodova doma, naši planovi i potrebe za idućih pet godina garantiraju kako će za splitski škver posla biti.

Puštajući u more novogradnju 515, premijerka je uzviknula: - Neka živi Brodosplit!, okupljenim škveranima još jednom poručivši kako će Vlada uraditi baš sve za opstanak proizvodnje: Gradit ćete vi i dalje brodove!

Kerum: Ne zovem premijerku jer nikad nisam bio šteker

Najveći pljesak i ovacije škverana 'zaradio' je splitski gradonačelnik Željko Kerum, koji im se nije obratio. No, oni su se obratili njemu: - Žele, triba si reć dvi riči za svoje ljude! - A kako ću kad mi ne daju mikrofon, opravdao se poteštat, dodajući kako nit on zove premijerku, niti ona njega, jer "on nije nikada bio šteker".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:41