NOVI PROBLEMI ZA VLADU

FOTO Krenula nova seljačka buna: Blokirane dvije državne ceste, prosvjednika sve više

Oko 30 poljoprivrednika s traktorima je blokiralo promet na državnoj cesti D2 kraj Ludbrega, a 60-ak traktora onemogućava promet na raskrižju cesta u Ferovcu. Za kasnije su najavljene nove blokade
 Željko Hajdinjak / CROPIX

NOVO >>>>>>>>> 13:56 FEROVAC/KUTJEVO - Na raskrižju državnih cesta u Ferovcu trenutno se nalazi stotinjak seljaka sa 70-ak traktora kojima blokiraju promet ka Slavonskom Brodu, Požegi i Našicama (Osijek). Policija promet usmjerava alternativnim smjerovima, a prosvjednici propuštaju vozila Hitne pomoći i autobuse s djecom.

- Nema nam druge, već ustrajati i vidjeti što će nam sutra u 18 sati „donijeti“ ministar Čobanković - kaže jedan od seljaka dok se grije uz vatru. A da su seljaci naumili ovdje ostati dulje vrijeme pokazuje i „logistika“ tj. traktorska prikolica s četiri metra cjepanica namijenjenih grijanju prosvjednika. Ona druga, s jelom i pićem je na putu. - Očekujemo da će nam se popodne pridružiti još seljaka s traktorima, tako da će se na ovoj cesti naći stotinjak traktora - kaže Drago Dukić, organizator prosvjeda i predsjednik koordinacije seljačkih udruga Požeške županije.

12:46 VARAŽDIN - Oko 30 poljoprivrednika s ludbreškog područja traktorima je blokiralo promet na državnoj cesti D2 u Poljancu kraj Ludbrega. Istovremeno, u Vratnu se skupljaju poljoprivrednici iz sjevernog dijela Varaždinske županije koji poslijepodne planiraju blokirati državnu cestu koja vodi prema Sloveniji.

- Ovako više ne ide. Sustavno nas uništavaju već godinama. Naši troškovi rastu doslovce iz dana u dan, a država nam smanjuje sva prava. Pa cijena umjetnog gnojiva je porasla više od 30 posto u manje od godinu dana, a država nam želi dati poticaje manje za 60 posto od predviđenog iznosa. S tim da od poticaja za 2010. godinu još ni lipu nismo dobili - ističe koordinator prosvjeda u Poljancu Miljenko Ivanuša. Ističe da se on i njegove kolege neće maknuti s ceste do ispunjenja zahtjeva pa čak i ako to bude značilo da će morati spavati u traktorima.

- Ne zanima nas politika, ni tko je u Vladi, ni tko je ministar ili premijer. Tražimo samo da se država prema nama počne odnositi pošteno - naglasio je Ivanuša, inače proizvođač mlijeka s ludbreškog područja.

Ludbreški poljoprivrednici traže isplatu poticaja u punom iznosu od 2250 kuna po hektaru, odgodu referentne godine u proizvodnji mlijeka, legalizaciju postojećih farmi, reprogram kredita u HBORU-u i poslovnim bankama i izjednačavanje visine zakupa državnog zemljišta sa koncesijom. - Agrokog plaća koncesiju za državno zemljište od 150 do 300 kuna po hektaru, a mi plaćamo zakup od 600 do 2 tisuće kuna. Ne čini li se i Vama da bi situacija trebala biti obrnuta? Pošteno bi bilo kad bi iznos koncesije i zakupa bio izjednačen - naglasio je Ivanuša.

11:45 FEROVAC/KUTJEVO - Iako je ministar Čobanković oko 11 sati nazvao Dragu Dukića, jednog od organizatora prosvjeda seljaka Požeške županije, te zatražio da se ne blokira prometnica u Ferovcu na raskrižju cesta ka Slavonskom Brodu, Našicama i Požegi - seljaci su oko 11,36 sati sa 60-ak traktora ipak blokirali raskrižje državnih cesta.

- Ministar je kazao kako isplata poticaja kreće već danas za 2-3 županije, no nije stvar samo u poticajima jer problemi su puno veći. Najavio je kako će doći sutra, u utorak u 8 sati ujutro. Mi ga čekamo ovdje na cesti u Ferovcu iako smo ga čekali prije tjedan dana kod predsjednika Josipovića gdje se nije pojavio - kaže Drago Dukić-koordinator seljačkih udruga Požeške županije. Policija već na 20-ak kilometara prije Ferovca usmjerava promet na alternativne smjerove, a seljaci će propuštati samo kola Hitne pomoći te autobuse s djecom.

HTV javlja da im se pridružuje sve više seljaka.

11:30 LUDBREG - U Poljancu kraj Ludbrega prosvjednici su blokirali državnu cestu D-2.

08:45 POŽEGA/KUTJEVO - U ponedjeljak će seljaci Požeško-slavonske županije u Ferovcu (Kutjevo), od 11 sati, blokirati raskrižje cesta koje vode ka Našicama, Slavonskom Brodu i Požegi te se u prosvjedima pridružiti seljacima iz još sedam hrvatskih županijama.

Ovu akciju seljaci su najavili još prije 20-ak dana i blokada prometnica trebala je otpočeti 1. ožujka no radi sastanka s predsjednikom Josipovićem odgođena je daljnjega. Kako se kod predsjednika iz Vlade nitko nije pojavio, seljaci su odlučili konkretizirati svoju prijetnju.

Prema riječima Dragutina Dukića, predsjednika Koordinacija seljačkih udruga Požeško-slavonske županije, hrvatski seljaci traže isplatu poticaja u maksimalnom iznosu (2250 kuna), smanjenje cijene plavog dizela na četiri kune, isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. godinu u iznosu od milijardu i 40 milijuna kuna, žurnu izradu i donošenje Strategije poljoprivredne proizvodnje s ciljem poticanja domaće proizvodnje kroz smanjenje uvoza i povećanje obradive površine, kao i smanjenje kamata na kredite na četiri posto.

Podsjećamo, i prošlogodišnji seljački prosvjedi započeli su u Ferovcu te se proširili na najveći dio hrvatskih županija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:41