ELEMENTARNA NEPOGODA

FOTO: LEDENI KAOS Potpuni kolaps u prometu, Gorski kotar odsječen od ostatka Hrvatske

Na autocestu Rijeka-Zagreb pali su vodovi dalekovoda, na Sljemenu se prevrnula ralica...
 Goran Mehkek/Cropix

>>> NOVO 13:06 Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina proglasio je stanje elementarne nepogode za područje Čabra i Fužina, koji trpe posljedice ledene kiše, zbog koje je na području Gorskog kotara prekinut cestovni i željeznički promet.

Komadina, koji je poručio Goranima da, ako ne moraju, ne izlaze iz kuća, danas obilazi Gorski kotar, što je, kako se doznaje iz Ureda župana, moguće samo vozilima interventnih služba.

Na području Gorskog kotara angažirane su sve vatrogasne postrojbe i sve dežurne službe, pa se stanje pomalo poboljšava, a raščišćena je i cesta prema Čabru, koja je bila blokirana.

No, najavljen je novi snijeg pa se ponovno očekuju problemi na području Čabra, u kojemu je stanje dodatno otežano jer je od petka ondje prekinuta i opskrba električome energijom.

Zaleđene instalacije uzrokovale su nestanak električne energije u još nekoliko gradova i općina u Gorskom kotaru, kao i prekid željezničkog prometa.

Zbog niskih temepratura, kiše i leda, ceste u Gorskom kotaru su uglavnom neprohodne, a srušena stabla i dalekovod uklanjaju dežurne službe.

Kako se doznaje iz županijske uprave nastave sutra neće biti u školama u Lokvama, Brodu na Kupi, Čabru i Fužinama.

------------------------------------------

11:05 Zbog vrlo teških zimskih uvjeta za promet je od noćas u 0.15 sati do daljnjega zatvorena dionica riječke pruge između Ogulina i Rijeke te je na tom području obustavljen sav željeznički promet, izvijestile su Hrvatske željeznice (HŽ).

Uslijed ledene kiše i posljedičnih oštećenja pruge i kontaktne mreže 60 putnika vlakova 701 i 4607, koji su vozili na relaciji Rijeka-Ogulin-(Zagreb) nisu bili u mogućnosti nastaviti putovanje pa su tijekom noći bili smješteni u vatrogasnom domu u Vratima.

Također je i 16 putnika vlaka 702 koji je vozio na relaciji Zagreb-Rijeka autobusima prebačeno do Delnica.

U HŽ-u ističu da je u tijeku organizacija prijevoza tih putnika prema njihovim destinacijama.

"HŽ Infrastruktura ulaže maksimalne napore da se pruga osposobi za promet, ali molimo putnike da ne kreću na put u smjeru Gorskog kotara", navode u priopćenju.

Na fotografiji: Čitatelj Jutarnjeg poslao nam je ovu fotografiju na kojoj je snimljena cesta kraj Rogoznog u Gorskom kotaru

------------------------------------------

ZAGREB - Na većini cesta u Hrvatskoj kolnici su mokri ili vlažni i skliski uz moguću poledicu, a za sav promet zatvorena je dionica autoceste Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 2 i Kikovica u smjeru Rijeke te od Kikovice do Delnica u smjeru Zagreba, objavio je HAK. Autocesta je blokirana zbog puknuća vodovoda, a ranije je stigla i informacija o puknuću dalekovoda, čiji su vodovi popadali po kolniku. Dežurne ekipe HEP-a rade na njihovom uklanjanju.

Vozila se od čvora Bosiljevo 2 preusmjeravaju autocestom preko Žute Lokve i dalje preko Senja do Rijeke, i obrnuto. Lokalno je dozvoljen promet na dionicama Kikovica-Vrata i Bosiljevo 2-Delnice u oba smjera.

Za sva vozila zatvorena je i stara cesta kroz Gorski kotar na dionici Gornje Jelenje - Sopač. Ondje se na kolniku ispriječilo brojno granje koje je popucalo i palo na cestu pod težinom snijega i leda. Na uklanjanju su angažirane vatrogasne ekipe.

Na većini cesta kolnici su mokri i skliski, a zbog ledene kiše koja povremeno pada u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj hrvatskoj, te većem dijelu unutrašnjosti moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

Zbog ledene kiše dobar dio Gorskog kotara ostao je bez električne energije, javlja Radio Rijeka . Bez struje su ostali Čabar, Fužine, Mrkopalj i cijela kupska dolina. Župan primorsko-goranski Zlatko Komadina proglasio je elementarnu nepogodu za područje Čabra i Fužina.

HAK također upozorava na moguće odrone zemlje i kamenja u gorskim predijelima. Sljemenska cesta u Zagrebu zatvorena je za sav promet, zbog prepriječene ralice.

FOTOGALERIJA: Zbog poledice i kiše koja se ledi na cesti zatvorena je Sljemenska cesta. Mnogi Zagrepčani koji su se uputili na snježne radosti svojim automobilima primorani su se vratiti kućama

U prekidu je i željeznički promet između Rijeke i Zagreba, te Rijeke i Ljubljane, a uzrok je također kiša koja se ledi na instalacijama, javlja Radio Rijeka .

Zimski uvjeti su proglašeni na dionici autoceste A2 Zagreb-Macelj između Krapine i Trakošćana.

Za sav promet zatvoreni su granični prijelazi Prezid I i Zamost u Gorskom kotaru. Za teretna vozila zatvoreni su granični prijelazi Erdut i Batina, a na graničnom prijelazu Bajakovo pojačan je izlazak teretnih vozila, kolona je duga oko 5 km.

Na graničnom prijelazu Goričan zabrana je prometa za teretna vozila iznad 3,5 tone, zbog poledice u Republici Mađarskoj. Na ostalim graničnim prijelazima sa Republikom Mađarskom moguća su također ograničenja za pojedine skupine vozila na izlasku iz Republike Hrvatske, ovisno o vremenskim uvjetima u Republici Mađarskoj.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su pojedine trajektne i katamaranske linije na riječkom, zadarskom i splitskom području.

Ako imate zanimljive fotografije ledenog nevremena, šaljite nam ih na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 04:27