ČEKA SE I ČEGRTUŠA

FOTO: LEGLO OPASNIH ZMIJA U ZADRU Na svijet došlo šest udava i 17 kobri, već sikću i pljuju otrov

 Luka Gerlanc/Cropix

Tijekom dosadašnjeg trajanja izložbe “Zmije – opasna ljepota”, u inkubatoru smještenom u prostoru Prirodoslovne zbirke zadarskoga Narodnog muzeja izleglo se šest udava i 17 kobri, a svaki bi dan na svijet trebala doći i jedna mala čegrtuša!

Među novopridošlim kobrama-bebama njih 12 su koraljne kobre iz Južnoafričke Republike, a preostalih pet su crvene kobre plivačice, koje su “udaljene” iz izložbenih terarija jer su preagresivne i – pljuju otrov! A to nije ugodno, ma koliko vam zmije bile zanimljive, piše Slobodna Dalmacija.

– Svake godine imamo jednu izložbu i svake godine nam se baš u to vrijeme izleže određeni broj malih zmija, a nakon udava i kobri, sada čekamo jednu čegrtušu. Ta zmija se ne leže iz jajeta, nego majka do samog kraja nosi jaje u sebi, a na svijet donosi “gotovu bebu”.

Ove ostale izlegu jaja, mi ih smještamo u inkubator, a prinove dolaze za 60-70 dana, ovisno o vrsti, jer neke iz jajeta izlaze na temperaturi od 27, a neke na 31 stupanj – objašnjava vlasnik izložbe Aleš Mlinar iz slovenskog Tržiča.

FOTO: Luka Gerlanc/Cropix

Mlinar je vlasnik građevinske tvrtke, a u proteklih 18 godina postao je i vlasnik 90-ak zmija iz 60 različitih vrsta. Kolekciju mu dopunjavaju gušteri, kajman, pauci i škorpioni.

– Zmije me impresioniraju, lijepe su. Od prve plaće sam kupio prvu zmiju, a u sljedećih godinu dana već ih je bilo 20. Počeo sam s neotrovnicama, a sada imam 90 posto otrovnica, zbog kojih uvijek i svuda sa sobom nosim različite serume – kazuje Mlinar gledajući oveće zadebljanje na tijelu “burmanskog pitona”.

– To “zadebljanje” je zec od četiri-pet kilograma, upravo je ručao! Hranim ih miševima, štakorima, a pojedu i zeca ili kokoš!

Zmije svake godine nabavlja iz cijelog svijeta, a u vlasništvu ima i 3.500 eura vrijednog “mrežastog pitona” i vrlo rijetku “etiopsku ljuticu”, koju je platio 3.000 eura.

Sve svoje zmije nabavlja jedino od uzgajivača, jer se u prirodi uhvaćene zmije vrlo teško privikavaju na život u terariju, pa ih većina ugine već u prvoj godini, piše Slobodna Dalmacija .

Mlinar otkriva još jednu osobinu svojih izloženih ljubimaca: “majke” nisu na izložbi jer im je, nakon što izlegu jaja, putovanje isuviše stresno.

Više od 8000 posjetitelja

Mlinar je svoj “zmijski postav” do sada izlagao u Sloveniji, Austriji, Italiji i Hrvatskoj. Zbog velikog zanimanja, zadarska će izložba, umjesto do 31. kolovoza, potrajati do 21. rujna, a dosad ju je vidjelo više od 8.000 posjetitelja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 05:33