ZGRADA ZALJUBLJENIH

FOTO Ljubav u Zagrebu stanuje u Mamutici: Pokucali su na vrata susjeda i zaljubili se na prvi pogled

U najvećoj zgradi u Zagrebu, stanuje čak 5000 ljudi. Mnoga djeca se danas igraju zajedno, odrast će zajedno i možda će se zaljubiti kao i njihovi roditelji

15 parova iz KVARTA: Pokucali su na vrata SUSJEDA i zaljubili se na prvi pogled

ZAGREB

- Vaša adresa? - upitao je matičar lijepu, nasmiješenu mladenku.

- Ulica Božidara Magovca 63 - odgovorila mu je, nakon čega je matičar isto upitao i mladoženju.

- Ulica Božidara Magovca 63 - ponovio je mladić.

Nakon supružnika na redu je bio i vjenčani kum, čija je adresa - Ulica Božidara Magovca 63.

Stolu je u matičnom uredu potom prišla i vjenčana kuma, a prije nego što je rekla svoje mjesto prebivališta, matičar je zastao i nasmiješio se: - Ulica Božidara Magovca 63?

Dakako, imao je pravo.

Iako stanari Mamutice često prepričavaju tu simpatičnu zgodu s jednog vjenčanja, par koji je tog dana rekao sudbonosno “da”, nažalost, više nije zajedno. Ipak, ljubavi rođene u susjedstvu mogu potrajati i desetljećima. Dokazuju nam to parovi iz te najnaseljenije zagrebačke zgrade u naselju Travno, koji su ljubav, doslovce, pronašli na istoj adresi.

Većina ih se poznaje još iz djetinjstva, a njihovo je prijateljstvo, uz poneki skriveni pogled u dizalima i stidljivi pozdrav u kvartu, preraslo u ljubav. I dok neki parovi godinama traže srodne duše, nekima je, čini se, bilo dovoljno pokucati na susjedna vrata.

Goran i Željka Debeljak dva su desetljeća živjeli u istom ulazu, a dijelio ih je jedan kat. Pohađali su istu osnovnu školu i zajedno se igrali. Nikad nisu mislili da će biti zajedno dok nije intervenirao Goranov pokojni otac Borislav.

- Rekao mi je da se ne pravim pametnim i neka već jednom oženim Željku! I nakon pola godine imali smo svadbu - kaže Goran.

U istom parku

Vjenčali su se na sam Dan zaljubljenih 2004., a tri godine poslije dobili su djevojčicu Mariju, koja se danas igra u istom parku u kojem su se igrali i njezini roditelji. Nekoliko ulaza dalje žive Višnja i Mirza Murtović, čija je ljubavna povijest slična: pohađali su istu školu, izlazili u isti kafić i družili se gotovo cijelu mladost. Zaljubili su se nakon više od 15 godina poznanstva.

Blizu bake i djedovi

Svoju su vezu ozakonili prije dvije godine, a njihov sin Luka ide - pogađate - u kvartovski vrtić.

- Škola je bila presudna za našu ljubav, pa se katkad pitamo hoće li se takvo sudbonosno prijateljstvo, pa i ljubav, dogoditi i našem Luki. No, tko zna, možda bude brži od nas, pa već u vrtiću upozna simpatiju - smiju se Višnja i Mirza.

Vrtić u kojem se Luka danas igra prije 20 godina pohađale su sestre Tijana i Tena. I njihovi su se roditelji, Tatjana i Ranko Sarajlić, upoznali u istom ulazu - u Ulici Božidara Magovca broj 55. Dijelilo ih je samo 10 katova, a zajedno su trčali po platou ispred zgrade, igrajući se lovice. Nakon godinu dana veze, kojoj su pridonijeli i prijatelji iz ulaza, odlučili su stati pred oltar.

- Njezini roditelji nisu baš bili sretni zbog našeg vjenčanja, jer sam ja bio hiperaktivan dečko koji se znao često potući s vršnjacima. A kako smo živjeli jedni drugima blizu, znali su o meni baš sve - smije se Ranko, koji kaže da su ga Višnjini roditelji uskoro ipak prihvatili.

Nakon svadbe odlučili su se preseliti, ali opet u Mamuticu, na broj 47. Nisu ni pomišljali napustiti svoju zgradu i naselje, a blizina roditelja bila im je važna i zbog pomoći oko djece.

Šestogodišnja veza

Otprilike u isto vrijeme na platou su se, osim Tatjane i Ranka, zaljubili Josipa i Davorin. I to 1985., kad se 18-godišnjakinja vratila kući s ljetovanja.

- Imala je prekrasnu, preplanulu put, pa mi je odmah zapela za oko. Kad smo se počeli viđati bilo je ugodno živjeti u susjedstvu, jer smo neprestano mogli biti zajedno. No, nikad nisam mogao flertovati s drugim curama, jer je Josipa uvijek bila tu - smije se Davorin Sruk, danas otac Sandre i Antonije, koji se s djevojkom iz kvarta oženio nakon šestogodišnje veze.

Dok se sestre Sandra i Antonia igraju ispred kvartovskog kafića, supružnici Petra i Toni Kovačević prisjećaju se kako su se upoznali. Iako do tada nisu progovorili ni riječ, odjednom su se, sjedeći na terasi tog istog kafića, naširoko raspričali.

- Nikad nisam mislila da ću živjeti u ovoj zgradi ni da ću se udati u kvartu. No, to je zapravo dobro, jer su moji roditelji blizu, a ja sam se preselila samo 50-ak metara dalje - kaže Petra, koja se doselila u Tonijev stan.

Njihov sin Tin ove godine kreće u kvartovsku školu i možda i on ondje upozna neku posebnu djevojčicu iz Mamutice. Vrpcama i cvijećem okićen ulaz možda će biti vrlo blizu onoga u kojem sada živi sa svojim roditeljima.

Viktorija Macukić,

Zrinka Korljan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 22:35