NESREĆA NA KOD PULE

FOTO Malteški brod dug 90 metara potopio ribaricu i pobjegao, svih osam članova posade spašeno

Nacionalna središnjica je kontaktirala brod te da mu dala nalog da proslijedi prema luci Rijeka, gdje će se obaviti inspekcijski pregled.
 Tea Cimaš / CROPIX

RIJEKA - Prava se drama odvijala u noći s ponedjeljka na utorak oko 5 nautičkih milja jugozapadno od Pule, kada je na 22-metarski ribarski brod Golub naletjela 90-metarska grdosija, bulk carrier Joerg N.

Nesreća se dogodila oko 1,40 sati. Noć je bila mirna i vidljivost na moru dobra, a ribarica pravilno osvijetljena. Od siline udarca, Golub je odmah počeo tonuti i osam članova posade spasilo se ukrcavši se na dva pomoćna čamca. Nakon sat vremena, u šoku i malo pothlađeni, doplovili su do luke Veruda u Puli. Pružena im je medicinska pomoć, ali srećom, prošli su bez ikakvih ozljeda.

Vlasnik ribarice je 67-godišnji Rade Palaškov iz Labina. Ribari su odmah nakon nesreće nazvali Centar za obavješćivanje 112 noćas koji ih je spojio s Nacionalnom središnjicom za traganje i spašavanje. Prijavili su sudar s velikim narančastim brodom koji je na njih naletio provom dok su mirno ribarili te jednostavno nastavio dalje, bez zaustavljanja i pružanja pomoći.

Uvidom u bazu podataka na radaru ustanovljeno je da se radi o brodu Joerg N koji plovi pod malteškom zastavom, a u vlasništvu je jedne njemačke kompanije. Nacionalna središnjica je kontaktirala brod i dala mu nalog da otplovi prema luci Rijeka, gdje su ga dočekali Pomorska policija i inspektori Lučke kapetanije. S prove je izuzet uzorak boje kako bi se utvrdilo da se nedvojbeno radi o brodu koji se sudario s Golubom, a posada je ispitana.

- Na brodu je bilo 10 članova posade, a kapetan je poljski državljanin. Plovili su iz Monfalconea u Italiji, a odredište im je ionako bila Rijeka. Ovdje su došli ukrcati umjetno gnojivo i sljedeća im je destinacija francuska luka Lapalisse - rekao je kapetan riječke Lučke kapetanije Darko Glažar. Istaknuo je da je istraga još uvijek u tijeku te će se po njenom završetku odlučivati o daljnjem postupanju.

Na DORH-u će, pak, biti da odluči s kojom vrstom prijave će ići protiv zapovjednika broda. Najvjerojatnije će ih se kazneno goniti zbog izazivanja pomorske nesreće, nepružanja pomoći i bijega s mjesta događaja, no s obzirom da nije bilo ljudskih žrtava ni ozlijeđenih, brodu će se najvjerojatnije dozvoliti da isplovi. Za sada, vezan je u riječkoj luci, a cijela posada boravi na njemu. Radi se o praktički novom brodu, izgrađenom 2010. godine, sa suvremenim navigacijskim sustavom, tako da je najvjerojatniji uzrok nesreće ljudska greška, odnosno nepažnja.

Lučka kapetanija Pula odaslala je upozorenje lokalnim ribarima da obrate pažnju na moguće istjecanje nafte, jer je na ribarici Golub bilo oko 400 litara dizel goriva. Također, na sredini palube bila je složena velika plivajuća mreža pa postoji mogućnost da ispliva i prijeti sigurnosti plovidbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 09:34