NAVODNE MALVERZACIJE

FOTO: MAMIĆ U REMETINCU, MOŽE VAN AKO PLATI MILIJUNSKO JAMSTVO Evo zašto mu je određen istražni zatvor

Istražni je zatvor određen i Mariju Mamiću i istarskim poduzetnicima
 Tomislav Krišto / CROPIX

>>> NOVO 21.36 - Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu prihvatila je zahtjev USKOK-a da se Zdravku Mamiću odredi jednomjesečni pritvor radi opasnosti na utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela.

Šef Dinama će biti prebačen u Remetinec, ali bit će pušten na slobodu ako uplati 14 milijuna kuna jamčevine. USKOK je ukinuo jamstvo od 7 milijuna kuna nakon što je bio u istražnom zatvoru u srpnju, ali mu je istovremeno povećao novo jamstvo.

Njegov sin Mario mora platiti 5 milijuna kuna jamstva ako želi na slobodu, Sandro Stipančić 5 milijuna, a Igor Krota 2 milijna...

Damir Vrbanović jedini je pušten na slobodu, jer mu još vrijedi jamstvo od milijun kuna koje je platio u srpnju. ( Marin Dešković)

-----------------------------------------------

19.18 - Nakon trosatnog ročišta o istražnom zatvoru, u 19.15 sati Mamićevi odvjetnici su izašli iz suda i rekli okupljenim novinarima:

- Odluka će biti objavljena u 20.30 sati

-----------------------------------------------

16:08 U ovom su trenutku na sud stigli i osumnjičenici.

-----------------------------------------------

15:55 Točno u 15:52 na zagrebački Županijski sud došli su odvjetnici okrivljenika u najnovijem slučaju u kojem je u srijedu uhićen izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić.

Stigli su odvjetnik Sandra Stipančića Ico Mazalin, odvjetnica Igora Krote Ljiljana Planinić, odvjetnici Damira Vrbanovića Janjko Grlić i Mate Matić, a zatim i odvjetnica Zdravka Mamića Jadranka Sloković te odvjetnik Marija Mamića Čedo Prodanović.

Osumnjičenike bi trebao s Oranica na sud dovesti policijski kombi. Oni bi svi trebali izaći pred dežurnu uskočku sutkinju istrage Ernu Dražančić kako bi se odlučivalo o prijedlog za određivanjem istražnog zatvora. Iz USKOK-a su na sud došli mr. Tonči Petković i Sven Mišković.

Rasprava tek započinje i na njoj će suprotstavljene strane iznositi argumente za i protiv istražnog zatvora, nakon čega se očekuje odluka. (Marin Dešković)

-----------------------------------------------

RANIJE USKOK je u na svojim stranicama objavio priopćenje u kojem navode da su donijeli rješenje o pokretanju istrage protiv Zdravka Mamića, Damira Vrbanovića, Marija Mamića, Igora Krote i Sandra Stipančića.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida i kaznene prijave Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara Ministarstva financija, donio rješenje o provođenju istrage protiv petorice hrvatskih državljana (1959., 1959., 1982., 1970. i 1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja.

Osnovano se sumnja da je I. okrivljenik, kao izvršni dopredsjednik i član Uprave GNK Dinamo, u razdoblju od prosinca 2004. godine do travnja 2015. godine, povezao u zločinačko udruženje II. okrivljenika, glavnog direktora GNK Dinamo i člana Uprave GNK Dinamo, III. okrivljenika, stvarnog voditelja poslovanja dvaju trgovačkih društava iz Švicarske i Arapskih Emirata, IV. okrivljenika, prokuriste i stvarnog voditelja poslovanja tri trgovačka društva iz Velike Britanije, te V. okrivljenika, prokuriste i stvarnog voditelja poslovanja četiri trgovačka društva iz Velike Britanije i Hong Konga, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi navedenim društvima, a time i III., IV. i V. okrivljenicima, kao stvarnim voditeljima poslovanja istih, a sve na štetu GNK Dinamo.

U cilju realizacije opisanog I. okrivljenik je s III., IV. i V. okrivljenicima dogovarao zaključivanje fiktivnih sporazuma i ugovora između GNK Dinamo i društava iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga o preuzimanju nepostojećih dugovanja GNK Dinamo prema igračima, te za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, koje su u ime GNK Dinamo potpisivali I. i II. okrivljenici. Nakon što su u ime navedenih društava sačinjeni računi za takve nepostojeće usluge, I. okrivljenik je nalagao plaćanja na teret GNK Dinamo u korist tih društava, iako je znao da navedena društva nisu, niti su trebala poduzimati bilo kakve radnje u svezi transfera igrača.

Ujedno je I. okrivljenik s III. okrivljenikom dogovarao zaključivanje ugovora s igračima kojima će se ugovoriti da će transferno obeštećenje na koje će GNK Dinamo steći pravo, u slučaju da se pojedini igrač GNK Dinamo proda u drugi klub, u cijelosti pripasti društvu iz Arapskih Emirata.

Na opisani način su društvima iz Švicarske, Velike Britanije i Hong Konga, na štetu GNK Dinamo, ukupno neosnovano plaćeni iznosi od 10.125.829,00 eura i 500.000,00 britanskih funti, koji novac su III., IV. i V. okrivljenici koristili za svoje potrebe, čime je na štetu GNK Dinamo ukupno neosnovano plaćen iznos od najmanje 78.595.841,17 kuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika.

Zdravko Mamić, Mario Mamić i Damir Vrbanović ispitani su sinoć u sjedištu Uskoka, nakon čega su vraćeni u policijski pritvor na zagrebačkim Oranicama, javlja HRT. Ispitivanja u Uskoku nastavit će se danas.

Mamić, njegov sin Mario i Vrbanović uhićeni su zajedno s dvojicom poduzetnika Igorom Krotom i Sandrom Stipančiće, a sumnjiči ih se za utaju poreza.

Navodno su sporni transferi nogometaša iz Dinama obavljani preko agencije Mamić sport agency, koju je vodio Mario Mamić, te je pritom iz Dinama izvučeno oko 80 milijuna kuna. Dvojica poduzetnika, Krota i Stipančić, povezani su navodno s offshore kompanijama.

Za uhićenu petorku mora se u roku od 48 sati od uhićenja donijeti odluka o njihovoj daljnjoj sudbini. Pretpostavlja se da će se za svih pet zatražiti jednomjesečni pritvor, a tada je odluka na sucu istrage.

Podsjetimo, jučer su pretražene kuće osumnjičenika, prostorije GNK Dinama i Hrvatskog nogometnog saveza.

Mamić je otprije pod Uskokovom istragom zbog sumnje da je nizom nedjela zajedno sa svojim bratom Zoranom, Vrbanovićem i poreznikom Milanom Pernatom Dinamo oštetio za najmanje 117,8 milijuna kuna, a proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza, piše HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 09:38