'NISAM FAŠIST'

FOTO: MARKO SKEJO JE I SVOJU GRAĐEVINSKU FIRMU NAZVAO 'ZA DOM' Ratni zapovjednik IX. bojne HOS-a poznat je po svojim proustaškim istupima

 
 Ronald Goršić / Jakov Prkić / Vojko Bašić / Hanza Media

Kontroverzni bivši ratni zapovjednik IX. bojne Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) Marko Skejo ovih je dana opet u centru pozornosti zbog premještanja ploče poginulim HOS-ovcima iz Jasenovca u Novsku, a na društvenim mrežama u četvrtak je bio glavni predmet sprdnje.

Skejo se, naime, na konferenciji za novinare pojavio s brčićima u stilu Adolfa Hitlera, što je primijetio i Eric Gordy, profesor na londonskom UCL-u, a jedan ga je tviteraš usporedio sa Srećkom Šojićem, likom iz filma “Tesna koža”.

No, šalu na stranu, Skejo je, iako su se i u četvrtak na presici pravdali da oni nisu fašisti, poznat po svojim proustaškim istupima. Zadnji ga je put policija privela jer je u Kninu u povodu Oluje izvikivao “Za dom spremni”. Njegova IX. bojna HOS-a nazvana je po Rafaelu Bobanu, ustaškom pukovniku i generalu Hrvatskih oružanih snaga iz Drugoga svjetskog rata.

Ronald Goršić / Hanza Media
Marko Skejo na konferenciji za novinare koja je danas održana u Zagrebu

“Prikladni” govori

Obljetnice osnutka bojne u Splitu redovito slavi “prikladnim” govorima, pa je tako na jednoj od njih rekao:

“Nažalost, izdajom dijela naroda ugušena je NDH i hrvatski narod je utonuo u najcrnji komunistički mrak u kojem se progonila svaka hrvatska riječ i ideja. Uz Božju pomoć 1991. utemeljena je 9. bojna HOS-a Rafael vitez Boban. Vitez Boban bio je general hrvatske vojske, jedan od najhrabrijih ratnika u hrvatskoj povijesti, legenda Crne legije.

Vojko Bašić / Hanza Media
Marko Skejo na Lovrincu na postrojavanju 9.bojne HOS-a

Nije slučajno 9. bojna dobila ime po njemu, vitezu, junaku i zapovjedniku, jednom od najhrabrijih hrvatskih vojskovođa. Mi smo sljedbenici svih hrvatskih sinova koji su pali za Dom i hrvatsku neovisnost. Nama je dragi Bog podario čast da stvorimo slobodnu i nezavisnu hrvatsku državu. Naša postrojba izvršavala je sve zadatke, nikada se nisu povukli, ponosno je barjak HOS-a pronijela od Škabrnje do Knina”.

Jakov Prkić / Hanza Media
Na prosvjedu protiv predstave Olivera Frljića ispred splitskog HNK

1800 dana u ratu

Splićani pamte i snimku iz sredine 90-ih kad je s ustaškom kapom na glavi 10. travnja 1995. postrojavao svoje crnokošuljaše i izvikivao “Za dom spremni”. Za Antu Pavelića je rekao da je “najveći sin hrvatskog naroda koji je u datim okolnostima činio najbolje što je mogao za hrvatsku državu”, za logore Jasenovac i Staru Gradišku da su bili “bolnice otvorenog tipa u kojima su stradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici”. Zalagao se i za to da se “Za dom spremni” ugradi u novi Zakon o braniteljima “kako bi jednom zasvagda prestala rasprava o ovom svetom hrvatskom pozdravu”.

Marko Skejo devedesetih na defileu HOS-a na splitskoj rivi

Skejo je i vlasnik ili suvlasnik nekoliko građevinskih tvrtki, a imena koja im je dao također su znakovita. Zovu se “Za dom”.

S druge strane, Skejo jest heroj Domovinskog rata, proveo je 1800 dana u borbenom sektoru, branio je Škabrnju 1993. po naredbi Ante Gotovine. Pod njegovim zapovjedništvom Škabrnju je bez smjene 42 dana branilo 80 HOS-ovaca.

Split,  100211.
Marko Skejo je direktor i vlasnik tvrtke za proizvodnju betona
Vojko Bašić / Hanza Media
Skejo je direktor i vlasnik tvrtke za proizvodnju betona Alas za dom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 00:50