SRETAN ZAVRŠETAK

FOTO Matić je obećao novi smještaj obitelji branitelja Zlatka Ljubičića koji su živjeli u stanu Bore Nikolovskog

Matić je obećao novi smještaj obitelji branitelja Zlatka Ljubičića koji su živjeli u stanu Bore Nikolovskog od 1994. godine
Split, 250712.Jutros je okoncana jednotjedna drama obitelji Ljubicic i Nikolovski oko stana u ulici 7.Kastela br. 8. Ministar branitelja u vladi RH Predrag Matic pomirio je strane u sporu i obecao novi smjestaj obitelji branitelja Zlatka Ljubicica koji su zivjeli nu stanu Bore Nikolovskog od 1994.godine.Na slici: ministar Predrag Matic i Zlatkom Ljubicicem i Borom Nikolovskim objavljuje dogovor oko mirnog napustanja stana.Foto: Vojko Basic / Cropix
 Vojko Bašić / CROPIX / CROPIX

Drama obitelji Nikolovski, koja 21 godinu očekuje povrat svojeg stana, konačno se približila kraju. U 9 sati jutros pred vratima njihova stana u Ulici sedam Kaštela na splitskom Spinutu, u kojeg su prije šest dana s urednim vlasničkim listom provalili, pojavio se ministar branitelja Predrag Matić. Njegovim posredovanjem došlo je do pomirbenog rukovanja između Zlatka Ljubičića, koji je uselio u stan 1993. godine, te Bore Nikolovskog, vlasnika stana. Iako je situacija bila napeta, sve je prošlo bez problema.

- Nemam ništa protiv Zlatka, jer smo oboje godinama patili zbog stana. Doduše, on je trebao od Ministarstvo tražiti pomoć i prije, ali dobro, nemojmo se vraćati na stare probleme. Ne znam tko će platiti dug za strujum, koji iznosi oko 50 tisuća kuna – rekao je potreseno Boro Nikolovski.

Zlatko Ljubičić izrazio je zadovoljstvo zbog činjenice da je Ministarstvo branitelja obećalo pomoći.

- Rekli su mi da će u roku od mjesec i pol dana za moju obitelj pronaći trajnije stambeno rješenje. Iskreno, i meni i članovima moje obitelji dosta je kampiranja na hodniku i drago nam je da to više nećemo morati raditi. Dok ne dobijemo nekakav stan, a rekli su da će nam ako bude manji od naših potreba dati povoljan kredit, spavati ćemo kod rodbine i prijatelja. Posljednjih dana je, iako sam svašta čitao u novinama, zapravo bilo mirno. Nije bilo nikakvih nereda, vjerujte mi – rekao je Ljubičić.

Ministar Matić "kumovao" je rukovanju dviju suprotstavljenih strana. Rekao je da mu je iskreno drago što je situacija rješena te da će se učiniti sve kako bi se obitelji Ljubičić osigurao adekvatan smještaj.

- Prihvaćam odgovornost na sebe, iako osobno nisam odgovoran. Gospodin Nikolovski je nakon 21 godinu dočekao pravdu. Nažalost, Hrvatska je poznata da ima problema sa sprovođenjem pravne države, ali ovo je jedan dio gdje pokazujemo da Hrvatska sazrijeva i da možemo bez konflikta riješiti problem na zadovoljstvo svih. Nemojte me pitati tko će platiti dugove za struju, ne znam, to zaista nije posao mog ministarstva. Nama je najvažnije da se ova situacija riješi – rekao je ministar Matić.

Iako je pred kamerama sve djelovalo naoko idilično, strasti se na osmom katu nebodera još nisu smirile. Obe su strane iscrpljene sukobima koji traju proteklih šest dana, imale tanke živce. No, dok su se neki ponašali pristojno, drugi nisu mogli suspregnuti svoj gnjev. Na upit obitelji Nikolovski smiju li kamere snimiti iznošenje stvari iz stana, Matilda Ljubičić počela je vikati na njih.

- Ma što imaju snimati, neka se maknu! I vi, maknite se, ajte ća na balkon i stojte tamo dok mi ne pokupimo svoje stvari. Šta vi uopće imate radit u našoj blizini, zašto ja moram svoje stvari kupit dok me vi gledate? Ajde ća i nemojte se vi sa mnom kačit, bolje vam je – prijetila im je Matilda.

Nedugo nakon nemilog prizora, Zoran Nikolovski nam je objasnio kako je, zbog svega što se dogodilo, veoma oprezan – sve dok "podstanari" ne izađu iz stana njegove obitelji, neće biti miran.

- Proteklih nam je dana bilo teško. Pitaju nas smetaju li nam ustaške pjesme, koje su nam pjevali pred vratima. Ma kakvi, nama je više smetalo što u stanu nismo imali struju i vodu, jer su ih isključili zbog neplaćanja. Uostalom, te povijesne pjesme koje su se orile pred stanom nemaju nikakve veze s mojom obitelji. Ja sam dijete sa Spinuta, iz Splita, ovo je moj grad i imam hrvatsko državljanstvo, pa me takve pjesme ne diraju – objašnjava Zoran.

Na pitanje novinara o tome hoće li njegova sestra, pjevačica Ljiljana Nikolovska, uskoro doći u Split, rekao je kako se tome toplo nada.

-Čuli smo se sinoć i pričala mi je da ima dosta posla. No, znam da je ovom situacijom frustrirana jednako kao i mi. Ona je mnogo pomogla roditeljima, koji su proteklih godina živjeli kao nomadi. Znam da će sigurno doći kad se ova situacija riješi kaže Zoran.

Podsjetimo, spor oko stana Nikolovski traje već 21 godinu. Prije šest dana Boro Nikolovski, pune dvije godine nakon što je dobio pravomoćno rješenje da je vlasnik stana, provalio u vlastiti stan. U njemu je živjela obitelj umirovljenog branitelja Zlatka Ljubičića, koji je tvrdio da je stan dobio od MORH-a. U trenutku kad je ušao u vlastiti stan, u njemu nije bilo nikoga, no Ljubičići su, saznavši što se dogodilo, odmah došli u grad iz Runovića, gdje godinama žive. Šest su dana, uz puštanje ustaških pjesama i lupanje po vratima, nastojali ući u stan. Dva su policajca proteklih dana neprestano bila u hodniku zgrade, sprječavajući potencijalni sukob.

Općinski sud je danas naložio iseljenje svih sedam članova obitelji Ljubičić. Usto, sud je odredio da moraju platiti 2000 kuna troškova parnice. Općinsko državno odvjetništvo zastupalo je MORH, koji je Ljubičićima dao stan na privremeno korištenje 1993. godine, ali im nakon toga nije produžio rješenje. Sud je utvrdio da Ljubičići uopće nisu bili u posjedu tog stana. Zanimljivo je da je MORH tu obitelj čak dva puta, i to u travnju 2010. godine, pozvao na predaju stana, upozoravajući ih da će uslijediti tužba. Oni su to upozorenje ignorirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 00:47